kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Televizyon obezite riskini artırıyor

Giriş Saati : 08.11.2008 13:00
Güncelleme : 08.11.2008 23:04
Yeni Haber
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte giderek hayatın vazgeçilmez birer parçası haline gelen televizyon ve bilgisayar, özellikle çocuklarda obezite riskini artırıyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkarı Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, obezitenin giderek büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıktığını belirterek, "Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri, gerek birey gerekse ülke için önemli bir ekonomik yük getiriyor. Bu yüzden obezitenin erken yaşlarda fark edilerek önlenmesi ve gereken tedbirlerin erken alınması önemlidir" dedi.

Gelişen teknolojiyle birlikte insanların sedantel (hareketsiz) bir yaşam tarzı yaşamaya başladığını da dile getiren Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, "Çocuklarda hastalık nedeniyle oluşan obezite küçük bir oranda kalırken, yaşam tarzı ve kafeterya beslenme kültürü nedeniyle obezite olan çocukların sayısı giderek artmaktadır. Özellikle teknolojiyle birlikte gelişen hareketsiz yaşam tarzı, çocukların günlerinin büyük çoğunluğunu televizyon ya da bilgisayar başında geçirmesi, küçük yaşlarda obezite olma riskini kat kat artırıyor. Ayrıca hareketsiz saatlerde alınan abur bucur yiyecekler, bu riskin daha da artmasına yol açıyor" dedi.

OBEZİTE, ÇOCUKLARDA DAMAR SERTLİĞİNE YOL AÇIYOR

Obezitenin çocuklarda kalıcı rahatsızlıklara yol açtığını da dile getiren Atabek, "Yapılan araştırmalara göre obez çocuklarda uykuda nefes zorluğu yaşanabiliyor ve ergenlik döneminde astıma yatkınlık, ciddi bacak ağrıları ve kemik eğriliği gibi ortopedik sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ayrıca bizim yaptığımız bir araştırmada, yapılan ultrasonografik tetkiklerde obez çocukların damar kalınlıklarının obez olmayanlara göre daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca fareler üzerinde yapılan deneylerde; küçük yaştaki farelere kafeterya diyeti uygulanarak obez olmaları sağlandı ve damar duvarları mikroskop altında incelendi. Yapılan incelemede obez farelerin damar duvarlarında ölü dokuların varlığını tespit ettik. Bu çalışmalar sonucunda obez çocukların damar sertliği probleminin çocukluk çağlarında başladığı anlaşılmakta ve gelecekteki sağlığı için büyük risk teşkil etmektedir. Obez çocukların şeker metabolizmalarında da bozukluklar yaşanabiliyor ve bu da ergenlik öncesinde şeker hastalığına yol açabiliyor.

Hormonal bozukluklar nedeniyle de deride şekil bozuklukları görülebiliyor" şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR OYUNLARA TEŞVİK EDİLMELİ

Obezitenin temellerinin çocuk yaşlarda atıldığının altını çizen Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkarı Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, "Bu rahatsızlığın önlenmesi için gerekli tedbirlerin yurt çapına yayılarak bir an önce alınması önem arz etmektedir. Ayrıca yaşam tarzının düzeltilmesi ve doğru beslenme kurallarının öğretilmesi, okul kantinlerinde satılanların sıkı denetlenmesi ve anne babaya yönelik eğitim çalışmalarının artırılması gerekiyor. Ayrıca çocukların zamanlarının çoğunu televizyon ve bilgisayar başında geçirmek yerine daha sportif faaliyetlere ve beden çalışması gerektiren çocuk oyunlarına yönlendirilmesi gerekiyor. Öte yandan, çocuklara yönelik spor tesislerinin ve parkların daha yaygınlaştırılması ve çocukların bu alanları daha sık kullanmasının teşvik edilmesi, obezitenin önüne geçecek en önemli tedbirler arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

(İHA)