kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kuzey Kore: Obama yönetimiyle diyaloğa da mücadeleye de hazırız

Giriş Saati : 07.11.2008 12:07
Güncelleme : 07.11.2008 23:41
Yeni Haber
Kuzey Kore'nin, Barack Obama'nın başkanlığa seçilmesinden sonra ABD ile diyaloğa da mücadeleye de hazır olduğu bildirildi.

Kuzey Kore'nin, nükleer programıyla ilgili olarak New York'ta görüşmelerde bulunan müzakerecisi Ri Gun, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bizimle diyalog isteyen ve bizi yalıtıp kontrol altına almak isteyen yönetimler de dahil, değişik ABD yönetimleriyle çalıştık" dedi.

Ri, kurulacak yeni yönetim hangi politikayı seçerse seçsin, bu yönetimle "çalışmaya hazır olduklarını" da söyleyen Ri, "Eğer diyalog isterlerse diyaloğumuz olur. Eğer bizi yalıtmak isterse buna karşı mücadele ederiz" dedi.

Ri, gazetecilerin Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in sağlık durumuyla ilgili sorular sorulunca, kızarak, bu tür haberlerin "tümüyle saçmalık" olduğunu söyledi.

Kim'in Ağustos ortalarında beyin kanaması geçirdiğine inanılıyor, ama Kuzey Kore bu tür iddiaları yalanlıyor.

Seçim kampanyası boyunca Kuzey Kore ile doğrudan görüşmelerden yana olduğunu söyleyen Obama, bugün Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak'la telefon görüşmesi yaptı.

Güney Kore Devlet Başkanlığından yapılan açıklama göre, Obama görüşmede Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili sorun konusunda Güney Kore ile yakın işbirliği içinde olmaya devam edeceklerini söyledi.

Kuzey Kore, ABD Başkanı Bush'un 2000'de ilk dönem başkan seçilmesinden sonra Bush ile ilgili ilk yorumu yapmak için Şubat 2001'e kadar beklemişti.

YENİ DÖNEM

Bu arada, Japonya'da yayımlanan Kuzey Kore yanlısı bir gazete, ABD Başkanlığına Barack Obama'nın seçilmesinin, Kore Yarımadası'nda "yeni bir döneme girilmesi" anlamına geldiğini belirtti.

Choson Sinbo adlı gazetede yayımlanan Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang kaynaklı haberde, "Kore Yarımadası'ndaki durumda yeni bir döneme giriliyor.

ABD'de 'değişim' isteyen bir başkan ortaya çıktı" denildi.

Gazetenin yazdıkları Kuzey Kore yönetiminin Obama ile ilgili ilk dolaylı yorumu olarak görülüyor.

AA