kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'nın rüya takımı

BİLGE ESER SABAH
07.11.2008
Barack Obama'nın zaferini ilan etmesinden sonra Washington'da gözler 20 Ocak'ta resmen göreve başlayacak yeni kabineye çevrildi. Tecrübeli isimlerden oluşan kabinede Colin Powell, John Kerry, Robert Gates ve Hillary Clinton dikkat çekiyor..
ABD'nin ilk siyahi başkanı olan Barack Obama, kabinesini kurmak için kolları sıvadı. Seçilmesinden kısa bir süre sonra hemen kurmaylarını toplayarak yeni kabineyi belirleme çalışmalarına girişen Obama için en kritik atamalar ekonomi, savunma ve dışişleri bakanlıkları olacak. Yeni başkan bu çerçevede ilk ismini belirledi: Rahm Emanuelle. Illinois Senatörü, seçim bölgesi olan Chicago'dan tanıdığı eski dostu Emanuelle'e, bakanlıklardan sorumlu en üst düzey yetkili olmayı teklif etti. Clinton döneminde de Beyaz Saray'da danışmanlık yapan ve siyaseti bıraktıktan sonra bir süre yatırım bankacılığıyla ilgilenen Emanuelle, 6 yıl önce bu kez Chicago'dan Temsilciler Meclisi'ne girdi. Hillary Clinton-Obama çekişmesinde sessiz kalmayı seçmişti. Emanuelle dik başlılığı ve başına buyruk kararlarıyla tanınıyor.

DIŞİŞLERİ VE SAVUNMA
Dışişleri Bakanlığı içinse 2004'teki eski başkan adayı John Kerry ile Bush döneminin dışişleri bakanlığını yapan Colin Powell öne sürülüyor. Kerry'nin sözcüsü ise iddiaları reddetti. Birkaç hafta önce oldukça duygusal bir konuşmayla Obama'yı desteklediğini açıklayan ülkenin ilk siyahi dışişleri bakanı Powell'ın ise yeni hükümette yepyeni bir siyaset izleyebileceği belirtiliyor. Bush hükümetinden iki savaş üstlenen Obama'nın, savunma bakanlığına kimi atayacağı ise çok önemli görülüyor. Şu andaki Dışişleri Bakanı Robert Gates'in koltuğunu koruyabileceği belirtiliyor. Orduları yönetebilecek diğer isimse eski bir Vietnam gazisi olan Chuck Hagel. 1996'da Senato'ya seçilen Hagel, Bush yönetiminin Irak Savaşı'nı yönetme tarzının en büyük karşıtlarından olmuştu.

EKONOMİNİN PATRONU
Obama'yı bekleyen bir diğer zorluksa, ekonomiyi kimin ellerine alıp kurtarma planları hazırlayacağı. 15 Kasım'da Washington'da düzenlenecek olan ve birçok dünya liderinin geleceği ekonomi zirvesini beklemeyi planlayan Obama, bu görev içinse New York FED Bankası Başkanı Timothy Geithner, eski Hazine Bakanı Lawrence Summers'ı düşünüyor. Obama'nın yeni kabinede, kadın ve çocuk sorunlarına ilgi gösteren rakibi Hillary Clinton'a da sağlık bakanlığını verebileceği belirtiliyor. Yeni başkanın 20 Ocak'ta yapacağı yemin töreninden önce kabinesini belirlemesi gerekiyor.