kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

51 ton fil dişi müzayedede

Giriş Saati : 06.11.2008 12:42
Güncelleme : 06.11.2008 22:04
Yeni Haber
Güney Afrika'da stoklardaki 51 bin ton fil dişi bugün müzayedede satışa sunuldu. "Beyaz altın" olarak adlandırılan fil dişlerini satın almak için Çin ve Japon alıcılar mücadele veriyor. Bu, fil dişi satışı konusunda özel izin alınan 4 müzayededen sonuncusu ve en büyüğü oldu. Bundan önceki fil dişi satış izni 1999'daydı. Dünyada fil dişi ticareti 1989'da yasaklandı.

Nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlarla ilgili uluslararası ticareti düzenleyen CITES, belli şartlar dahilinde istisnai olarak satış yapılmasını kararlaştırabiliyor. CITES, son olarak 4 Afrika ülkesine fil dişi satış yetkisi vermiş, bu kapsamda 28 Ekim'de Namibya'da müzayede yapılırken bunu Botsvana ve Zimbabve takip etmişti. Çin ve Japonya fil dişi konusunda dünyada en büyük iki pazarı oluşturuyor.

CITES izniyle 108 ton fil dişi Asya ülkelerine satışa sunuldu. Halka kapalı olan müzayedelerde devletlerin elindeki stoklardan satış yapılıyor. CITES, sadece fil nüfusunun çok olduğu ve artmaya devam ettiği Afrika ülkelerine fil dişi satışı izni veriyor. Müzayedelerdeki fil dişlerinin çoğunun, kendiliklerinden ölen ya da nüfusun aşırı derecede artmaması için öldürülen fillerden alındığı kaydediliyor.

En büyük fil dişi stoku Güney Afrika'daydı. Bu ülkede 51 ton fil dişi vardı. Güney Afrika'dan önce Botsvana'da 44, Namibya'da 9, Zimbabve'de 4 ton fil dişi satışa sunulmuştu.

Çevreciler, böylesine büyük miktarlarda fil dişinin satılmasının kaçak avcıları fil dişi elde etmeye teşvik edeceğinden endişe ediyor.