kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Hayal gerçek oldu"

Giriş Saati : 06.11.2008 10:58
Güncelleme : 06.11.2008 22:04
Yeni Haber
Dünya gazetelerinde bu sabah, ABD'deki başkanlık seçiminin tarihi sonucu yer alıyor.

Daily Telegraph da gazetenin manşetine yerleşen Anne Applebaum imzalı yazıda, Obama'nın siyahlara eşit haklar talep eden ve, "Bir hayalim var" konuşmasıyla tarihe geçen Martin Luther King'in açtığı yoldan giderek ABD'nin ilk siyah başkanı olduğu hatırlatılıyor. Yazı şöyle son buluyor: "Tüm Amerikalılara daha çocuklarken 'Herkesin bir gün büyüyünce ABD başkanı olabileceği' söylenir. Şimdi, bir kez daha görüyor ve biliyoruz ki bu doğru."

ABD'NİN YENİ BAŞKANI BARACK OBAMA

İŞTE ABD'NİN YENİ "FIRST LADY"Sİ!

JAPONYA'NIN OBAMA KASABASINDA BAYRAM HAVASI

ABD'DE BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDEN FOTOĞRAFLAR

"OBAMA'NIN YENİ AMERİKA'SI"

Guardian, "Obama'nın yeni Amerika'sı" manşetli haberinde Obama'nın 20 Ocak'ta görevi devralmadan önce yapacağı başkanlık yemini sırasında Amerika'yı iç savaş yıllarında yöneten, kölelik karşıtı Cumhuriyetçi Başkan Abraham Lincoln'ı selamlayacağını yazıyor.

Guardian, haberinde, "Kampanyasını geçtiğimiz yıl Lincoln'ünkiyle aynı noktada başlatan Obama, ABD'nin 44'üncü başkanı olarak kendisinin de ülkeyi yeni bir çağa taşıyacağı umudunu dile getirecek" ifadelerine yer veriyor.

Gazete, Obama'nın Amerikalılara "Özgürlüğün yeniden doğuşu" altında bir araya gelmeleri çağrısını yapacağını da yazıyor.

Gazetelerin tümünde, ABD'nin dört bir yanında yapılan kutlamalar ve sevinç gösterilerine ayrıntılarıyla yer veriliyor.Ancak işaret edilen diğer bir nokta, ABD'nin yeni başkanının zafer sarhoşluğuna kapılmadığı, konuşmasını büyük bir serinkanlılıkla yapmasının ardından, omuzlarındaki ağır yükün bilinciyle hemen çalışmalara başladığı yönünde.

Financial Times, Obama'nın ilk atamasını yaptığını şöyle aktarıyor: "Obama'nın kabinesi tanıdık yüzler içerebilir. Ama en önemli ve ilk atama dün yapıldı. Obama'nın Beyaz Saray'da hükümetin işleyişinden ve kabineden sorumlu en üst düzey yetkili olması için üst düzey Demokrat Kongre üyesi Rahm Emanuel'e teklif götürdüğü belirtildi. Bu, Obama'nın Kongre'yle yakın çalışma konusunda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor." Times gazetesi, manşetine yerleşen haberde Barack Obama'nın karşı karşıya olduğu zorluklara şöyle dikkat çekiyor:

"Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev, Obama'ya tebriklerini füze savunma sistemi planlarıyla birlikte iletti. Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Amerikan ordusunun yanlışlıkla bir düğün yerini bombalamasının ardından şu açıklamada bulundu: 'ABD'nin yeni başkanından ilk talebim sivil ölümlerine bir son vermesidir.' Dow Jones endeksi, öğle saatlerinde 460 puan düştü." Financial Times gazetesi Barack Obama'nın balayı yapacak vakti olmadığını yazarak şu ifadeleri kullanıyor:

"Onlarca eski ya da potansiyel kabine üyesi, Obama'nın karşısında olan güçlüklerin ABD yakın tarihindeki tüm başkanların karşısındakilerden çok daha büyük olduğunu söylüyor. Çoğu, Obama ile Büyük Buhran zamanında başkan seçilen Franklin Roosevelt arasında paralellik kuruyor."

"OBAMA GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDA"

Independent yazarı Johann Hari, Obama'nın krizlerle başa çıkabilmesi için güçlü olması gerektiğini belirtiyor ve karşısında bazı saatli bombalar olduğunu söylüyor. Hari, yazısında şu görüşlere yer veriyor: "Birinci saatli bomba: Çökmekte olan bir ekonomi. İkinci saatli bomba: Dengesi bozulan bir iklim. Üçüncü saatli bomba: Amerika'nın savaşları. Ve sayın müstakbel başkan, bunlar daha sadece başlangıç. Bir kez tarih yazdınız. Ancak önümüzdeki krizleri aşabilmemiz için bu dört yıl boyunca tekrar tekrar tarih yazmak zorundasınız." Guardian yazarı Jonathan Steele, Barack Obama'nın önceliklerinden birinin Bush yönetiminin "Terörle savaş" doktrinine son vermek olması gerektiğini şu şekilde savunuyor:

"Obama'nın bir an önce yapması gereken ilk şey Guantanamo Üssü'nün kapatılacağını açıklamak ise, bunun doğal sonucu da terörle savaşın sona erdiğini ilan etmek olmalıdır. Terörizmin bir teknik olduğunu kabul etmelidir. Bu, bir ideoloji değildir. Batı küresel bir düşmanla, dünya çapında faşist-İslamcı bir komployla karşı karşıya değildir. Dış krizler tek tek ele alınmalıdır." Ancak yine Guardian'da yazan Michael Tomasky, Obama döneminde ani kararlar alınmayacağına, adımların yavaş yavaş atılacağına işaret ederek şunları belirtiyor:

"Kampanyasına bakarak ülkeyi de böyle yöneteceğini düşünebiliriz; yavaşça ve ihtiyatlı bir şekilde. Zaman zaman liberalleri hayal kırıklığına uğratacaktır. Bu, hedeflerin ilerici olmamasından kaynaklanmayacaktır. Çünkü hedefleri kesinlikle ilerici olacaktır. Hayal kırıklığı çok temkinli hareket etmesinden kaynaklanacaktır." Guardian yazarlarından Jonathan Freedland ise Obama'nın şimdiye dek görülenlerden çok daha farklı bir başkan olacağı kanaatini şöyle ifade ediyor:

"Öncelikle itici gücü seçim kazanmak olan başarılı bir siyasetçiden çok daha fazlası olmayı hedefliyor. Halkını fırtınanın içinden çıkaracak bir lider olmak istiyor. Grant Park'ta yaptığı konuşma bir kutlama olmaktan çok uzaktı. Çok ağırbaşlı, halkı karşı karşıya olunan zorluklara hazırlayan bir konuşmaydı bu. 'Amerika buraya kadar geldik.' diyordu, 'Ama yapmamız gereken daha çok şey var.' "

"OBAMA UMUT GETİREBİLİR"

Times gazetesi dış haberler editörü Bronwen Maddox ise, "Obama umut ve alkış getirebilir ama dünya ABD'den nefret etmeye devam edecek" diyor. Maddox, "Obama'nın dünyayla ilişkileri yeniden tesis etme kararlılığına karşın, hayal kırıklığı uyandıracağı neredeyse kesin gibi. Amerikan etkisinin, gücünün ya da parasının etkisi altında kalabilir. Ya da haklı olarak altı milyar kişinin değil, 300 milyon Amerikalının çıkarlarını koruyabilir. Böylece ABD'ye geçmişte duyulan kızgınlığı tekrar kendi kapısının önünde bulabilir" ifadelerini kullanıyor.

"YÜZYILIN ADAMI DOĞDU"

ABD Başkanlık seçimlerinin tarihi sonucu Güneydoğu Asya ülkesi Sri Lanka'da da yankı buldu. Gazeteler, Obama'nın seçilmesinin ardından "Yüzyılın adamı doğdu" manşeti attı.

Amerika'da başkanlık şeçimlerini Obama'nın kazanması Sri Lanka'da da büyük sevinçle karşılandı. Sri Lanka'daki Amerikan Büyükelçiliği, seçim sonuçlarının canlı izlenmesi için ülkenin en prestijli oteli Hilton'da dev ekranlar kurdurdu. Seçim sonuçlarının Obama'nın zaferine dönüşmesi salonda büyük bir sevince dönüştü.

Sri Lankalı eski milletvekili İsmail Jemaldeen, "Yaklaşık 30 yıldır iç çatışmalardan zarar gören Sri Lanka halkı Obama'dan çok şeyler bekliyor. Ada halkının çoğunluğunun Obama'yı desteklemesinin nedeni onun da bizim gibi esmer olması" dedi.

Sri Lanka'nın en büyük medya grubu, haberlerinde Irak ve Afganistan gibi yerlerde savaşların bitebileceğini bildirdi. Ülke halkı ayrıca, hızla bütün dünyaya yayılan küresel mali krizi Obama'nın durdurabileceği inancında.

MOSKOVSKİY KOMSOMOLETS: Fakir amerikalılar için 'Barack'a' (barak, Rusça'da baraka anlamına geliyor)

VREMYA NOVOSTEY: Amerika'ya değişim geldi. Barack Obama, Beyaz Saray'da Cumhuriyetçileri bırakabilir.

GAZETA: Beyaz'da siyah olacak. Barack Obama, ABD'nin 44. Başkanı oldu. ABD'deki Kuzey - Güney savaşı 4 Kasım 2008'de bitti.

KOMMERSANT: John McCain kazananın tarafına geçti. Cumhuriyetçi lider, ABD'nin yeni Başkanı'na destek vereceğini vaat etti.

NOVYE IZVESTIYA: Ciddi değişimlerin zamanı geldi. Barack Obama'nın zaferi bütün dünyada yankı uyandırdı.

ROSSİYSKAYA GAZETA: Oba-ma ( Rusça"Vay anam" anlamına geliyor). Barack Obama ezici çoğunlukla ABD Başkanı oldu.

KOMMERSANT: O artık Başkan. ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama oldu.

VEDOMOSTİ: Demokratların kesin zaferi. Demokratlar sadece Başkanlığı değil, parlamento seçimlerini de kazandı. Yeni yönetim ABD'nin Irak'tan çıkışını hızlandıracak ve Ukrayna'nın NATO'ya girmesinde ısrar edecek.

RBK DAILY: Obama'nın zaferi. Amerikalılar ondan problemlerin çözülmesini bekliyor.

NEZAVİSİMAYA GAZETA: ABD'nin renkli devrimi. Barack Obama Moskova'ya yönelik olan siyaseti gözden geçirmeyi amaçlıyor.