kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Toplumumuzda tecavüz cezalandırılmıyor

Müjgan Halis
31.10.2008
Prof. Dr. Şahika Yüksel'e göre tecavüz kendini denetleyemeyen erkeklerin fiili değil, tasarlanarak işlenen bir suç ve en önemli mağduru da kadınlar ile tanıklıkları zor olan hastalar, sağır-dilsizler ve çocuklar..
Her altı dakikada bir işlenen ve dünyada her dört kadından birinin maruz kaldığı en korkunç saldırı biçimi tecavüz. Hatta istatistikler her altı erkek çocuktan birinin, 18 yaşından önce tecavüze uğradığını ortaya koyuyor. Tecavüze uğrayan her beş kişiden dördü saldırganı tanıyor, tecavüzlerin yüzde 50'si de planlı bir şekide çoğunlukla mağdurun evinde ya da bir meskende gerçekleşiyor. Tecavüze uğramak için kadın olmak, eşcinsel olmak, çocuk olmak, bekâr olmak, kocanla ya da sevgilinle seks yapmayı istememek, mini etek giymek, işveli gülmek ya da âşık olmak yeterli. Bir yoketme eylemi olan tecavüzü yapanlar ise, kendine hâkim olamayan günahkârlar, akıl hastaları ya da sokaklarda karanlık köşe başlarında bekleyen aylaklar değil. Tecavüzcülerin yüzde 30'u evli ve hemen hemen tamamı toplum içerisinde saygın bir yere sahip, meslek sahibi insanlar. En son kasklı tenor olayıyla Türkiye gündemini sarsan tecavüz vakalarını İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahika Yüksel'le konuştuk.

-Ne tür davranışlar tecavüz olarak adlandırılabilir?
- Türkiye'de cinsel saldırı kızlık zarına bağlı olarak düşünülse de, bir kişiyle onun isteği dışında kurulan tüm cinsel yakınlıklar tecavüzdür. Tecavüzde, bazı cinsel motifler olmakla birlikte, temel etken öfke, düşmanlık ve gücün ifade edilmesidir. Tecavüz edenlerin bir bölümünde ise zarar verme gibi sadistik motifler ön planda olur. Kısaca, tecavüz cinselliğin değil, saldırganlığın ifadesidir ve öğrenilmiş bir davranıştır. Toplumda cezalandırılmadığı için de bir tehdit olarak hayatımızda olmaya devam ediyor.

- Tecavüzcüler gerçekten cinsel dürtülerini denetleyemeyen insanlar mı?
- Cinsel istek denetlenebilir, kontrol edilebilir ve istek ve ortam olduğunda uygulanabilir bir durumdur. Bazı ağır ruhsal hastalar bunu kontrol edemez ama onlar sadece cinsel isteği değil, başka birçok şeyi de kontrol edemez. Yaptıklarını gizleyemezler, kılıfını hazırlayamazlar.

- Tecavüzcülerin çoğu akıl hastası mıdır?
- Hayır akıl hastaları tecavüzcülerin içinde oldukça az bir oranı teşkil eder. Tecavüzcüler eylemlerini çoğunlukla planlayarak, yakalanmamayı hesaplayarak yapar. Yani gizli, karanlıkta, tenhada, başkalarının söylemesine engel olarak. Tecavüzcü "Uygun olmayan bir davranışta bulunacağım, bu davranışım ayıplanabilir ve suç oluşturabilir, bunu kimse görmeden yapmalıyım," diye düşünür. Burada tasarlanan bir durum söz konusudur.

- Tecavüzcüler nereden geliyorlar?
- Şunu kabul etmek gerek, tecavüzcüler erkektir ve tecavüz bir erkek fiilidir. Tecavüz yüzde 95 oranında erkeklerden kadına yönelen bir davranıştır ama erkeklerden erkeklere de yöneldiği olur. Tecavüzcüler toplumsal bir sorundur ve toplumun tüm fertleri bu sorumluluğu üzerlerine almalıdır. Tecavüzcüler üç grupta toplanabilir: Salt bir saldırı şeklinde cinsel yakınlık tercih edenler, hem tecavüz ederek hem karşılıklı istekle cinsel yakınlık yaşayabilenler, aslında karşılıklı anlaşarak sevişmeyi seven ama partneri reddedince tecavüz edebilen erkekler.

- Bazı erkekler neden tecavüz eder de bazıları etmez?
- Hiç kimse tecavüzcü olarak doğmaz, onlar tecavüzcü haline getirilir. Tecavüzcüleri yaratan kültür ve toplumlar, kadınları da yaratır. 'Bazı erkekler neden tecavüz eder de bazıları etmez?' sorusuna cevap ise belli kesişme noktalarında belirlenir: Tavır ve davranışlar, şiddet ve erkek olmak. Erkeklerin hepsi bu kesişme noktalarına bağlıdır çünkü, bunlarla büyüyorlar. Herkes tecavüz etmez. Ama tecavüz etme eyleminin ve zihniyetinin sınırlarının mubah olduğu durumlar söz konusu.

- Tecavüzcü rehabilite edilebilir bir profil midir? Türkiye'de bunu neden başaramıyoruz?
- Cinsel istismarı yapan insanlar rehabilite edilebilirler. Bunun ilk adımı kişinin uygunsuz bir şey yaptığını ve bunu değiştirmesi gerektiğini kendisine söylemesidir. Herkesin olduğu kadar cinsel istismarı yapanın da tedavi hakkı vardır ve bu tedavi bir tür iğdiş etme olmamalıdır. Cinsel organların ameliyat edilmesi, kimyasal maddelerin ve hormonların kullanılması nedeniyle bu ameliyatlar etik olarak kabul edilemez. Bu kişiler ruh sağlığı tedavileri çerçevesinde uygun psikoterapiler ve ilgili ilaçlarla tedavi edilmeli.

TECAVÜZ HÂLÂ İNKÂR EDİLİYOR
- Toplumda tecavüzün biyolojik kökenli, kontrol edilemez dürtüler sonucunda gerçekleştiğine inanılıyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?
- Bir insanın libidosu çok yüksek olduğunda bunu gidermenin çeşitli yolları vardır. Yasal ve meşru partneriyle beraber olabilir. Biz libidosunu kontrol edemediğini söyleyen kişilerin, sokakta herkesin içinde pat diye bir cinsel ilişkiye girdiğini hiç görmüyoruz. Demek ki bunu kontrol edebiliyorlar, hatta bunu gizleyerek yapmayı da gayet iyi beceriyorlar. Kendi vakalarımdan bir örnek vereyim: Bir hastamın evlerinin yakında balıkçı yokmuş, baba anneye balık istediğini söylüyor ve her defasında anne bir saat uzağa gidiyor, o sırada baba kızına cinsel istismar yapıyor. Bir başka baba hatırlıyorum, çok dindar bir babaydı. Biliyorsunuz duaların ve ayetlerin olduğu yerlerde, cinsel ilişkide bulunulmaz. Kızıyla yattığı odada önce duvardaki o duaları ters çeviriyor, sonra birlikte oluyor. Buna 'kontrolsüz' diyebilir miyiz?

- Toplum olarak giderek tecavüzcü bir hale mi dönüşüyoruz?
- Ben bu sorunun cevabını bilmiyorum, başkalarının bildiğinden de emin değilim. Tarihe bakarsak dünyada da cinsel istismar ve tecavüz, ancak 68'lerden sonra feminizmle ifade edilen bir durum oldu. Daha önce yok gibi davranılıyordu. Ama hâlâ ciddi bir inkâr var. Gerek Ankara'daki kasklı tecavüzcü, gerekse de Hüseyin Üzmez'in olayında biz bütün toplum olarak buna tanığız ve toplum olarak bir tepki veriyoruz. Ama bu kişilere imrenen, o kızların 'düşük' kızlar olduğuna inanan birçok insan da var. Yani seyircilerin tutumu, tecavüzün benimsenmesi ya da azımsanması, bazı kişilerin bunu hak ettiğinin düşünülmesi, tecavüzcüye destek verir. Bunun en bildiğimiz örneği de savaşlar. Olağan koşullarda bir karınca bile ezmeyen kişiler, savaşta tecavüz eden asker kimliğine dönüşüyor.

- Erkekler tecavüz eder çünkü tecavüz onlar için ne kadar güçlü bir erkek olduğunun ve cinsel yönden güçlü olduğunun göstergesidir diye bir inanış var...
- Çalışmalar birçok tecavüzcü erkeğin (yüzde 58) erken boşalma veya cinsel iktidarsızlık gibi cinsel işlevsizlikten musdarip olduğunu göstermiştir.

- Cinsel saldırı nerede nasıl giyineceğini ve nasıl davranacağını bilmeyen kişilerin başına mı gelir?
- Hiçbir tecavüzcü 'Tecavüz edebilir miyim?' diye sormaz. Her çeşit insan yaşlı ya da genç her yerde ve her zaman tecavüze uğrayabilir. Farz edildiği gibi özgür davranmakla bir ilgisi yoktur. Hiç kimse cinsel saldırıyı hak etmez. 'Kurban yanlış zamanda yanlış yerde olarak tecavüzcüyü provoke eder,' fikri, mağduru haksız kılmaya yönelik bir çabadır. Bu 'inanış' suçu failden, kurbana kaydırır. Türkiye'de yapılan bir araştırma en çok erkeklerin ve polislerin, mağdurun tecavüzü hak ettiğine inandığını ortaya çıkarmıştı.

- Hangi kadınlar, hangi koşullarda cinsel bir saldırı ile karşılaşma riskine sahiptir?
- Tecavüz her yaş, sosyal sınıf ve ırktan kadının başına gelebilir. Bu, kadınların geçmiş cinsel tecrübelerinden kaynaklanmaz. Ama en sık olarak ergenlik döneminden başlayarak 15-25 döneminde yoğunlaşıyor. Tanıklıkları geçerli olmayan akıl hastaları, ufak çocuklar, sağır-dilsizler de tecavüzün önemli kurbanları arasında.

OCAK
Florya ormanında liseli M.K, Hicret K. isimli hurdacının tecavüzüne uğradı.
İstanbul Eyüp'te C.B.'ye 13) okul tuvaletinde iki kişi ellerini ve ağzını bağlayarak tecavüze kalkıştı.
Mardin, Nusaybin'e bağlı Üçköy'de yaşayan Mari Kurkunç (19), iki yıl önce babasının kendisine tecavüz ettiğini, daha sonra da para ve cep telefonu kontörü karşılığında başka erkeklere pazarladığını söyleyerek karakola başvurdu.
Erzurum'da evden kaçan bir kız çocuğuna tecavüz ve cinsel istismar suçundan 11 kişi tutuklandı.
Samsun'da D.K. (14) erkek arkadaşı K.S.'nin 17) kendisine bayıltıcı ilaç vererek tecavüz ettiğini ileri sürdü.

ŞUBAT
Bartın'da, komşusunun tecavüzüne maruz kalan 15 yaşındaki genç kız, kaldırıldığı hastanede bir erkek çocuk dünyaya getirdi.
Eskişehir'de annesini 52 yerinden bıçaklayarak öldüren ve 16 yaşındaki kızına da tecavüz eden zanlı ve imam nikahlı eşi yakalandı.

MART
İstanbul'da küçük yaştaki erkek çocuklara tecavüz ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan masör S. tutuklandı.
Denizli'nin Honaz ilçesinde 17 yaşındaki kıza, dokuz kişinin tecavüz ettiği iddia edildi.
Samsun Tekkeköy'de bir kişi seçimlerde kendilerine destek olmayan şahıstan intikam almak için yeğenini kaçırarak tecavüz etti.
İzmir'de 19 yaşındaki kızı doğum günü bahanesiyle eve götürüp, içkisine hap koyarak tecavüz ettikleri öne sürülen beş kişi yakalandı.

NİSAN
İtalyan sanatçı Pippa Bacca (33) Gebze'de tecavüze uğramış bir şekilde ölü bulundu.
Ağrı'ya geçen şubat ayında atanan matematik öğretmeni E.B., evi boyamaları için kiraladığı M.S. ve B.G.'nin tecavüzüne uğradı.
Antalya'da O.K. kendisinden ayrılarak ailesinin yanına dönen eşi K.'yi kaçırıp dört gün boyunca tecavüz etti.
Kars'ta bir kız yurdunda K'ye (16) aralarında siyasetçi yakınları, gazeteci ve askerlerin de bulunduğu 10 kişi sekiz ay boyunca tecavüz etti. Zanlılardan sekizi tutuklandı.
Samsun'da akli dengesi bozuk J.E.'ye (31) çikolata ve meyve suyu verip kandırarak tecavüz eden bakkal Ali Torun (43), 17 yıl iki ay yedi gün hapis cezasına çarptırıldı.
Erzurum'da rahatsızlığı nedeniyle götürüldüğü hastanede altı aylık hamile olduğu anlaşılan 17 yaşındaki lise öğrencisi Ç.'nin önce iki akrabasının, daha sonra da lisedeki hademe Dursun E.'nin (62) tecavüzüne uğradığı anlaşıldı.
Bursa'da annesinin her ay erzak yardımı yaptığı 94 yaşındaki kadını darp edip tecavüze kalkışan E.P. yakalandı.
Bursa'nın Mudanya ilçesinde 14 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiği iddiasıyla yazar Hüseyin Üzmez (76) gözaltına alındı.

MAYIS
Denizli Sarayköy'e bağlı Tekkeköy'de Ali U. (29) 16 yaşındaki amcasının kızına bıçak zoruyla tecavüz etti.
Fatih'te sahte polis kimliği göstererek üç turiste tecavüz ettiği iddia edilen bir kişi yakalandı.
Antalya Kemer'de 68 yaşında bir kadın ormanlık alanda tecavüz edilip başı taşla ezilerek öldürülmüş olarak bulundu.
İstanbul'da karın ağrısı şikâyetiyle gittiği doktorda 8.5 aylık hamile olduğu anlaşılan 12 yaşındaki kız çocuğuna dayısı V.Y.'nin tecavüz ettiği ortaya çıktı.
Isparta'da, 28 yaşındaki Hasan Kaytanoğlu, babasıyla husumeti olduğu gerekçesiyle 10 yaşındaki G.Ö'yü kaçırarak işyerine götürüp tecavüz etti.
Aydın Germencik Ortaklar beldesinde dört erkek ilköğretim okulu öğrencisi tecavüze uğradı.
Bitlis'in Ahlat ilçesinde 14 yaşında bir çocuk üç yaşındaki bebeğe tecavüz etti.
İstinye Park'taki işine gitmek için durakta tek başına otobüs bekleyen A (23) durağa yanaşan aracın içindeki iki kişi tarafından Belgrad Ormanı'na kaçırılıp tecavüz edildi.

HAZİRAN
Ankara'da C.G.'ye (16) kaldığı otelde altı kişi tecavüz etti.
Sivas'ta görev yaptığı okulda öğrencisi H.Y.'ye 11) tecavüz eden öğretmen E.Y. tutuklandı.
Afyonkarahisar'da S.Y. (36), kızı M.Y.'ye (16) sürekli tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklandı.
Akseki Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Akyürek, kurumda hizmetli olan H.'ye (25) tecavüz suçlamasıyla tutuklandı.

TEMMUZ
İzmit'te 38 yaşındaki Y. ve 42 yaşındaki M.Ö., yaşındaki engelli ve iki aylık hamile Ö.K.'ye bıçak zoruyla tecavüz ettikleri iddiasıyla tutuklandı.
Amasya'da kızına tecavüz edip doğan bebeği öldürdüğü iddia edilen 64 yaşındaki M.A. tutuklandı.
Antalya'da Emine Ş. evinde iki çocuğuna bakıcılık yaptığı Celal Ç.'nin kendisine iki kez tecavüz ettiği iddiasıyla polise başvurdu. Celal Ç. tutuksuz yargılanıyor.
Antalya'da milli güreşçi Recep Çakır, 23 yaşındaki C.'yi ormana zorla götürüp tecavüze kalkıştığı iddiasıyla tutuklandı.
Marmaris'te farklı zamanlarda alkollü dört turisti 'otellerine bırakma' vaadiyle kandırıp ormanda tecavüz ettiği öne sürülen H.K. tutuklandı.

AĞUSTOS
Denizli'nin Tavas ilçesi Kayapınar köyündeki İ.'nin (14) babası, köyün yıllık muhtarı, A.A.'nın 73) yaşındaki kızına tecavüz ettiği iddiasıyla savcılığa başvurdu.
Çankırı'da 14 yaşındaki kız çocuğuna 10 gün boyunca tecavüz ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan dokuz kişiden dördü tutuklandı.
Antalya'da tamir için bırakılan cep telefonunda yaşındaki S.T'ye ait çıplak görüntüleri bulan tamirci Coşkun Ü. (36), küçük kıza şantaj yapıp defalarca tecavüz etti.
Çorum'da din dersi öğretmeni Çorum Ensar Vakfı Şube Başkanı Zekai öğrencileri 21 yaşındaki Y ve kardeşi 15 yaşındaki Y.'ye tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklandı.
Konya Ilgın'da 26 yaşındaki A.A. boşandıktan sonra yerleştiği aile evinde, 55 yaşındaki babası A.A.'nın kendisini dövdüğünü ve iki kez tecavüz ettiğini söyleyerek suç duyurusunda bulundu. Baba A.A. nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
Kahramanmaraş'ta 25 yaşındaki F.K. koca şiddeti nedeniyle geceyi geçirdiği parkta, park bekçileri 57 yaşındaki Cuma K. ve 47 yaşındaki Hüseyin T.'nin tecavüzüne uğradı.
Ankara'nın Evren ilçesine bağlı Demirayak köyünde S.T. (67) 80 yaşındaki komşusu E.D.'ye kola diye bira içererek sarhoş ettikten sonra tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklandı.

EYLÜL
Antalya'nın Kemer ilçesinde sabaha karşı kaldığı otele alkollü olarak dönen Rus Anastasiya Zakarova (25), oda anahtarını kaybettiği için yardım istediği otel görevlileri Derviş B. (20) Veysi A.'nın (19) tecavüzüne maruz kaldı.
Murat Y., altı yaşındaki kuzeni C.Y.'ye tecavüz edip öldürdü; küçük kızı erotik filmlerdeki hareketleri yaparak' kendisini tahrik etmekle suçladı. Murat Y. ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum edildi.

EKİM
Bursa'nın Kestel ilçesinde, Ahmet Yılmaz (53), sevişmek için gittiği evde anlaştığı kadın yerine, sarhoş olduğu için kadının felçli annesine tecavüz etti. Sonra da yaptığı yanlışlığı fark ederek, besmele çekti ve kadının elini öperek özür diledi.
Ankara'da 12 yaşındaki K. kendisine tecavüz eden kişiyi yolda görünce babasına söyledi ve mahallelinin yardımıyla yakalattı.
Adana'da 21 yaşındaki Y., kaçtığı sevgilisi tarafından terk edildi, ailesine de geri dönemeyince, sığındığı oto yıkamacının tecavüzüne uğradı.
Malatya Doğanşehir'de ilköğretim öğrencisine tecavüz eden 43 yaşındaki şüpheli zanlı tutuklanarak Malatya E Tipi Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konuldu.
14 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklu olan yazar Hüseyin Üzmez serbest bırakıldı. Karar tepkiyle karşılandı.


Haberin fotoğrafları