kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
TÜYAP Kitap Fuarı’nın ilk günü, yüzlerce izleyicinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Fuara kalkan servislerin tıka basa dolu olduğu gözlendi.

Fuar, 2010'da uluslararası

OLKAN ÖZYURT SABAH
01.11.2008
İstanbul Kitap Fuarı ile Sanat Fuarı dün Ertuğrul Günay'ın katılımıyla açıldı. Günay fuarın artık Frankfurt gibi uluslararası olması gerektiğini söyledi. Tarih de verdi: 2010..
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Kitap Fuarı'nın 'Onur Yazarı' Füruzan'ı "Ben de 1968 Kuşağı'nın mütevazı üyelerinden biriyim. Ama kuşağımızın büyük yazarı burada" diyerek alkışlıyor. Alkış boşuna değil, çünkü Füruzan'ın yazdığı 47'liler Türk edebiyatında 68 Kuşağı'nı anlatan en önemli kitaplardan. TÜYAP'ın düzenlediği İstanbul Kitap Fuarı ve İstanbul Sanat Fuarı'nın dünkü açılışı adeta 68 Kuşağı'nın buluşma toplantısına dönüştü. Söz dönüp dolaşıp hep 68 Hareketi'ne geldi. Fuarın ana temasının 1968: 40 Yıl Önce 40 Yıl Sonra olmasının da etkisi büyüktü. Aslında, açılış töreninde yazar ve eleştirmen Doğan Hızlan'ın bir cümlesi, Füruzan'ı anlamak için yeterliydi: "O olmasa Türk öykücülüğü eksik kalırdı." Füruzan da hem Bakan'ın hem de Hızlan'ın iltifatlarından sonra kürsüye çıkıp küçüklüğünden beri kitapları ve okumayı sevdiğini, çünkü dünyayı merak ettiğini söyledi. Sonra da "Okuya okuya yazar oldum" dedi. Fuara ilk gün itibariyle epey ilgi vardı. Şehrin muhtelif yerlerinden Beylikdüzü'ne kitapseverleri taşıyan servisler dolup, taştı. Bakan Günay ilgiden epey hoşnuttu. "Bir hayalim var" diyen Günay, artık İstanbul Kitap Fuarı ve İstanbul Sanat Fuarı'nın uluslararası nitelik kazanması, Frankfurt Kitap Fuarı düzeyinde olması gerektiğini söyledi. Hatta bunun için bir tarih bile verdi: 2010. İstanbul Sanat Fuarı'nın Onur Sanatçısı Mehmet Aksoy ise İş Kuleleri'nin önüne koyulmak üzere yaptığı dev heykeline bir türlü yer bulunamadığı, bunun da aslında "Heykel kültürü konusunda geri de kaldığımızın göstergesi" olduğunu söylemesi üzerine, Günay heykele yer bulma sözü de verdi. Günay ayrıca, Fazıl Hüsnü Dağlarca, İlhan Berk ve Metin And'ı andıktan sonra "1968'de tutucu bir iktidar, değişimci bir muhalefet vardı. Bugün ise 301. maddeyi değiştirmek istemeyen bir muhalefet yok' diyerek, ufaktan siyeset yapmayı da ihmal etmedi. Bakan yayıncıların dertli konusu korsan yayınla ilgili de mesaj verdi. Günay, bu konuda bir yasa çıkarıldığını, fakat, korsan yayın konusunda toplumsal bilinç eksikliği olduğunu söyledi ve "toplumun her kesiminden insanlar korsan yayına rağbet gösterebiliyor" ifadesini kullandı.

TÜYAP'TA BUGÜN
İstanbul Kitap Fuarı'nda bugün 13.30'da Çetin Altan'ın katılacağı Gövdesel Zevklerle Beyinsel Zevkler başlıklı söyleşi olacak. Turkuvaz Kitap'ın düzenlediği E. Sevgi Özdamar ile Deniz Kavukçuoğlu'nun katılacağı Almanya ve 68 başlıklı söyleşi de, saat 13.30'da başlayacak. Aktivist Tarık Ali ise saat 14.45'te okurla buluşuyor.