kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

DTP, vekillere Öcalan'ın planını dağıttı

HAZAL ATEŞ - ANKARA
29.10.2008
Öcalan'ın ortaya attığı ve DTP'nin 2. Olağan Kongresi'nde kabul ettiği "Demokratik Özerklik Projesi" Türkiye'de 25 eyalet öneriyor..
Terörist başı Abdullah Öcalan tarafından ortaya atılan ve DTP'nin 2007'de Diyarbakır'da yaptığı 2. Olağan Kongre'de kabul ettiği "Demokratik Özerklik Projesi" Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak kitap haline getirilerek 550 milletvekili ve bakanlara gönderildi. Türkiye'nin 25 bölgeye ayrılarak "bölge meclisi" kurulması istenen kitapta vergi gelirlerinin bir bölümünün yerel yönetimlere bırakılması, her bölgenin sembollerini kullanması öngörülüyor. DTP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan, "Amaç ülkeyi bölmek değil. Sadece Kürt bölgeleri değil tüm Türkiye'de yerel yönetimlerin güçlendirilmesini öneriyoruz" dedi. Öcalan'ın, Kürt sorununun çözümü için tartışmaya açılmasını istediği proje şöyle:

NELER İSTENİYOR?
*
Bayrak ve resmi dil tüm "Türkiye Ulusu" için geçerli olmakla birlikte her bölge ve özerk birimin kendi renkleri ve sembolleriyle demokratik öz yönetimi oluşturulmalı.

* Etnik ve toprak temelli özerklik anlayışı yerine, kültürel farklılıkların ifade edildiği yerel yapılanmaya gidilmeli. Yerel yönetimler güçlendirilmeli.

* Kürtçe'ye anayasada güvence verilmeli. Fransa'da Korsika, Bask, Broton gibi bölgelerde dilde eğitim, yayın hakkı tanınmıştır. Yunanistan'da Türkçeye çeşitli düzeylerde özerlik verilmiştir.

* Irak'ı bugünkü duruma düşüren, farklılıkları, demokratik bir ulus anlayışı etrafında örgütlemek yerine merkeziyetçi ulus yaklaşımı ile devlet yönetme anlayışındaki ısrardır.

* Bölgesel meclis, eğitim, sağlık, kültür, sosyal hizmetler gibi alanlarda sorumlu olmalı. Bu yapı federalizme dayalı özerkliği ifade etmez. Harçlar ve vergi gelirlerinin bir bölümü bölgesel meclise bırakılmalı. Güvenlikli bölge uygulamalarına son verilmeli. İl valileri, hem merkezi hükümetin hem de bölge yürütme kurulunun aldığı kararları uygulamalı.

* Bölgelerden dışarıya göçü barajlamak için Trabzon, Diyarbakır, Van, Erzurum gibi şehirler bölgesel metropol olarak yapılandırılmalı. Habur Sınır Kapısı'nın kapasitesi artırılarak Irak ve Kürdistan Federe yönetimi ile dostane ve ticari ilişkiler geliştirilmeli.

* Çatışmazlık ortamı için, önemli bir rol oynayabilecek dış güçler barış için çalışan uluslararası sivil toplum örgütleri,

AB, ABD ve Kürt Federe Yönetimi ile ilişkiler geliştirilerek, bu eksenli diplomatik süreç başlatılacak. Çatışmasızlık ortamının gelişmesi için ortak girişimler başlatılacak.
Haberin fotoğrafları