kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İlker Başbuğ

"Doğu'da imam açığı giderilsin"

Olcay AYDİLEK / ANKARA
29.10.2008
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ile İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'in, kabineye verdiği terör brifinginde, Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik kültürel ve sosyal açılımın önemine vurgu yapılırken, bu bölgelerdeki imam açıklarının giderilmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. Brifingin soru-cevap kısmında asker şu mesajları verdi:

* PKK'ya en çok katılım İstanbul'dan. İstanbul'u Diyarbakır ve Mardin gibi iller izliyor.

* 4 bin 500 terörist var. Bunların 3 bini Irak'ta, bin 500'ü yurtiçinde bulunuyor.

* Mücadelede en makbul terörist teslim olandır. Ölü terörist bilenmelere yol açıyor, yeni katılımları teşvik ediyor.

* Terörü bitirmek için her türlü önlem alınmalı. Destekçilerle de görüşülebilir. Barzani ile de görüşülebilir. Görüşmeler iyi de gidiyor. Ancak, sonuç alınacağı kanaatinde değiliz.

* Doğu ve Güneydoğu'da kültürel, sosyal ve ekonomik açılımlar hızla yaşama geçirilsin. Kürtçe yayın önemli. Doğu'da imam açığı var. Bu açık bir an önce kapatılmalı. Doğu'da, sosyo- ekonomik ve sosyo-politik koşullar dikkate alındığında dinin önemli bir yeri var.

* (Aktütün saldırısı sırasında uygulanan askeri taktiğe dikkat çekilerek) Tartışmalı yayınlar, terörle mücadeleyi zaafa uğratıyor. Anlık taktik kararlar yargılanamaz. Bu kararlara yönelik haksız eleştiriler mücadeleyi zayıflatır.

* PKK, etkin propaganda yapıyor. İnternet ve televizyondan yararlanıyor. Sivil toplum kuruluşu görüntüsü altında bazı örgütler, PKK'yı örtülü ya da açık biçimde destekliyor.

* Şehit cenazelerinde ne asker alkışlansın, ne de siyasetçi yuhalansın.

* (Son günlerde kalkışma görüntüsü veren eylemlere ilişkin): Mart ayında yapılacak yerel seçimlere doğru Demokratik Toplum Partisi (DTP), terör eylemlerini tırmandırma stratejisi izliyor. Parti, bunu oya tahvil etmeye çalışıyor.