kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Turizmde mobil rehber dönemi

Giriş Saati : 26.10.2008 10:36
Güncelleme : 26.10.2008 15:51
Yeni Haber
Gezginlerin, ilk kez gittikleri bölgeleri daha yakından tanımak, en kısa sürede çok daha fazla turistik mekanı görmek ve bilgilenmek amacıyla ihtiyaç duydukları turist rehberlerinin yerini artık mobil rehberler almaya başladı.

Teknolojiyle birlikte özellikle web tabanlı hizmetlerdeki hızlı gelişmeler, turistlerin de işini kolaylaştırıyor. Web tabanlı sunuculardaki bilgilere GPS (Küresel Konum Yer Belirleme Sistemi) üzerinden bağlanabilen cihazlar, turizmde GPS Turizmi olarak adlandırılan yeni bir türün gelişmesine yol açtı.

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, GPS uyumlu mobil cihazlarda, gezginlere rehberlik edip, güzergah, gezilecek yer, yemek yenecek mekanlar gibi geniş alanda bilgi sağladığını söyledi. Sistemin mobil rehber olarak da adlandırıldığını belirten Köfteoğlu, şu bilgileri verdi:

TUYED AR-Ge Birimi nin yaptığı araştırma sonucu dünya pazarında 250 yi aşkın turizm çeşidinin olduğunu saptadık. Bunların en yenilerinden olan GPS turizmi, bölge haritaları ve gezilip görülmesi gereken yerleri ilişkin bilgilerin bulunduğu çeşitli yazılım sistemlerinden ibaret. Bilgileri sunucularında barındıran şirketler, kullanıcıya, abonelik sistemi veya bir ücret karşılığında bilgilere erişim hakkı tanıyor. Bilgiler de her bölge veya şehir için görsel-işitsel ve yazılı dosyalardan oluşuyor.

GPS turizmi nin özellikle rotasını belirleyip, kendi başına gezmek isteyen turistler tarafından tercih edildiğini belirten Köfteoğlu, Gezgin, elindeki avuçiçi bilgisayar (PDA) veya aracındaki GPS uyumlu cihazın bir düğmesine tıklayıp, gitmek istediği yol, bu yolun üzerindeki görülmesi gereken yerlerin bilgisine anında ulaşabilir dedi.

Köfteoğlu, bazı firmaların gezginlere cihaz kiralama hizmeti de verdiğini belirterek, şöyle devam etti:

Şehir turundan trekkinge, dağ tırmanışından yayla turuna, tarihi mekan turundan dini yerler turuna kadar geniş yelpazede bilgileri barındıran sunuculara GPS uyumlu cihazlarla ulaşılıyor. Bu cihazlara para bağlamak istemeyenler kiralama yoluna gidebiliyor. Yaptığımız araştırmalara göre, çeşitli dillerde bilgi sunan cihazların kiralama ücreti, kullanım sürelerine bağlı olarak 15 ile 200 dolar arasında değişiyor. Hesaplamalar, rehberli gruplarla tura çıkmak istemeyen bireysel gezginlerin, söz konusu cihazlardan yararlanarak oluşturacağı turu yarı yarıya daha ucuza mal edeceğini gösteriyor.

Gezginlerin kendi başına oluşturacakları tur rotasını isterlerse sunucu hizmeti veren şirketlerin diğer aboneleriyle paylaşabileceğini anımsatan Köfteoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye de bu alanda ciddi çalışmalar var. Örneğin, 25 i aşkın ilin harita ve turistik yer bilgileri dijital ortama aktarıldı. Gezginler bu bilgilere kendi deneyimlerini de ekleyebilecek. Böylece, sistemdeki bilgilerin sürekli güncel kalması sağlanacak. Gezgin, sisteme bağlı cihazını açtığında, en son eklenen ve en güzel gezi önerilerini içeren bilgiler cihazına otomatik olarak yüklenecek. İçeriği, kapsamı, yer, zaman, cihaz, ağ ve kullanıcı gibi sistem tarafından desteklenen bu özellikler, hem gezginlere kendi başlarına tur düzenleme hem de en güncel bilgiye anında ulaşma imkanı tanıyacak.

(AA)