kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Etnik milliyetçiliğe karşıyız

Giriş Saati : 25.10.2008 12:53
Güncelleme : 25.10.2008 19:14
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tunceli'deki AK Parti merkez ilçe kongresinde yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajları verdi. İşte konuşmasından bazı satırbaşları:

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son zamanlarda farklı hesaplar içine girenlerin, milletin arasına fitne tohumu ekmeye, milleti kamplara bölmeye çalışanların, milletin engin sağduyusu ve basireti sebebiyle yine akamete uğramaya mahkum olduklarını belirterek, Çer çöpü ateşe vererek, masum çocukları sokaklara salarak güç gösterisi yaptıklarını sananlar büyük bir cehalet ve gaflet içindedirler dedi.

Erdoğan, partisinin, Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen Tunceli Merkez İlçe Kongresi'nde yaptığı konuşmada, bu ilde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tuncelili Diyab Ağa'dan bahseden Başbakan Erdoğan, Diyab Ağa'nın ülkenin en zor zamanında ortaya koyduğu birlik ve beraberlik, bugün de hepimize örnek olmalıdır diye konuştu.

Türk milletinin özünün inançla, ahlakla, sevgiyle ve sabırla yoğrulduğunu ve her zaman kardeşlik ruhunu, kardeşlik hukukunu, vatandaşlık hukukunu, dostluk hukukunu koruyarak hareket ettiğini belirten Erdoğan, hamuru mertlikle, fedakarlıkla, merhamet ve adaletle yoğrulmuş Türk milletinin hiçbir zaman ihtilafa, tefrikaya, kamplaşma ve kutuplaşmaya prim vermediğini ifade etti.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bu toprakların insanı her zaman sadakatle devletine, vatanına birlik ve dirliğine sahip çıktı. Düşmanı ülkeden kovmak, bu toprakları ilelebet bağımsız bir vatan yapmak için omuz omuza savaşıp, koyun koyuna toprağa düşenlerin arasını açmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. İçeride ve dışarıdaki birtakım mihrakların, kısır siyasi hesapları uğruna kendi insanımızı, kendi yurdunda mağdur duruma getirmesine izin vermeyeceğiz. Geçtiğimiz yüzyılın başında o hesabı yapanlar yanıldıklarını gördüler. Bu milletin kardeşlik hukukunu zedeleyemediler.

Son zamanlarda farklı hesaplar içine girenler, milletimizin arasına fitne tohumu ekmeye, milletimizi kamplara bölmeye çalışanlar, milletimizin engin sağduyusu ve basireti sebebiyle yine akamete uğramaya mahkumdurlar.

Biz biliyoruz ki nefret değil sevgi esastır; çatışma değil barış esastır; haksızlık değil adalet esastır; ayrılık değil birlik esastır; kutuplaşmak değil kucaklaşmak esastır; nefret ettirmek değil sevdirmek esastır.

AK Parti'nin; uzlaşmanın, hoşgörünün, tahammülün, çok sesliliğin, ortak aklın adresi olduğunu dile getiren Erdoğan, Bundan dolayıdır ki 81 ilin 80 inde milletvekili çıkaran tek parti AK Parti'dir. AK Parti, sevginin, saygının, merhamet ve fazilet dilinin sahibidir. AK Parti, etnik kökenine, mezhebine, meşrebine, yaşam tarzına göre insanları ayırmaz. AK Parti Yunus un diliyle, yaradılmışları yaradan da ötürü sevme anlayışı ile her bir vatandaşımızı kucaklayan, kimseyi dışlamayan, kimseyi hor görmeyen bir siyasi anlayışın temsilcisidir diye konuştu.

TERÖRDEN, ŞİDDETTEN, GERİLİMDEN BESLENENLER...

Türk milletinin ağır başlılığının, insanının alicenaplığının yanlış değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

Çer çöpü ateşe vererek, masum çocukları sokaklara salarak güç gösterisi yaptıklarını sananlar büyük bir cehalet ve gaflet içindedirler. Allah aşkına, günahsız vatandaşların arabalarını yakmak suretiyle acaba bu ülkeye barış gelir mi? Ne kadar güzel... Düşünebiliyor musunuz, vatandaş aracını gece kapısının önüne koyuyor, bir de bakıyor ki gece araba ateş içinde. Şimdi bu yaklaşım tarzının hangi barış anlayışı içerisinde, hangi sevgi anlayışı içerisinde yeri var? Terörden, şiddetten, gerilimden beslenenler ancak bunu yapar. Buralardan medet umanlar ancak bunu yapar ama bunun dönemi bitmiştir. Bunun demokrasi içinde yeri yok. Bunun insanların gönlünde yeri yok. Biz bunu çok iyi biliyoruz, bu toprakların hamuru terörü, çatışmayı, kan dökmeyi değil, birliği, sevgiyi, çokluk içinde birliği ortaya koyar, özelliği budur. Tam tersine şiddet, demokrasinin, özgürlüklerin, adaletin, refah ve huzurun en büyük düşmanıdır. Terörün, çatışmanın, gerilimin olduğu yerde sadece acı vardır, göz yaşı vardır, sefalet vardır, umutsuzluk vardır. Bu toprakların silah sesine değil, fabrikalardaki makine sesine ihtiyacı vardır.

Başbakan Erdoğan, halkın gerilim değil üretim, kriz değil yatırım, kavga değil istihdam istediğini belirterek, Gerilim isteyenlerin üretim diye, yatırım diye, demokrasi ve özgürlükler diye bir derdi yok. İstikrar ortamını sabote etmeye çalışanların, kardeşlik diye, huzur ve esenlik diye bir derdi yok
dedi.

Halkın huzur, güvenlik ve esenlik içinde olmasını istediklerini vurgulayan Erdoğan, milletin daha gelişmiş bir demokrasiye, daha gelişmiş hak ve özgürlüklere, daha kalkınmış bir yapıya, standardı daha yükselmiş bir yaşama kavuşmasını istediklerini söyledi. Erdoğan, Çocuklarımız daha iyi eğitim imkanlarına kavuşsun, hastalarımız daha gelişmiş sağlık hizmetlerine kavuşsun, yaşlılarımız, gençlerimiz, kadınlarımız daha iyi yaşam koşullarına kavuşsun, özürlülerimiz mağduriyet yaşamasın, her türlü mağduriyeti, ihmali, haksızlığı ortadan kaldıralım. Bizim derdimiz insanımıza hizmet etmek, efendi olmak değil. İnsanımızı yüceltmek, insanımızı hak ettiği imkanlara kavuşturmaktır diye konuştu.

Bundan rahatsızlık duyanların, milletin menfaatini düşünmediklerini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Gelişmeden, ilerlemeden rahatsızlık duyanlar bu milletin hayrını düşünmüyorlar. Demokrasinin, hak ve hukukun gelişmesinden rahatsızlık duyanlar, bölge insanının selametini düşünmüyorlar. Bu bölgenin insanlarının gözünde telaş, korku ve karamsarlık değil, daima ümit, iyimserlik ve heyecan görmek istiyoruz. İnsanımızın yüzünde sadece geleceğine duyduğu güvenin işaretleri görmek arzusundayız.

Dünyanın en kadim medeniyetlerine beşiklik yapmış bu toprakların, çağın şartlarını daha ileri seviyelere ulaştırması gerekiyor. Biz işte bunun için gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Biz bunun için pek çok sıkıntıyı göze alarak, buraların sorunlarının çözümlerine öncelik veriyoruz.

TÜRKÜYLE, KÜRDÜYLE, LAZIYLA, ÇERKEZİYLE, GÜRCÜSÜYLE, ABAZASIYLA BİRİZ BERABERİZ, BİR BÜTÜNÜZ

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Abazasıyla biriz beraberiz, bir bütünüz; çatımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Kimlik siyaseti yapmıyorum, yapmayın diyorum. Herkesin kimliğine herkes saygı duysun dedi.

Erdoğan, partisinin Tunceli Merkez İlçe Kongresi nde yaptığı konuşmada, hükümet olarak Ankara dışındaki yerleri yok sayarak Ankara da rahat koltuklarda ahkam keserek gün geçirmediklerini ifade etti. Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil in Ankara da kendisini ziyaret ettiğini ve kendisinin de bir Başbakan olarak Abdil i kabul ettiğini anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

Buradan yerel yönetim, Başbakan olarak bana gelmiştir, -buranın yerel yönetim başkanı gerçi benim muhatabım değil ayrı mesele- Ankara da bir Başbakan olarak kabul edip, sıkıntılarını dinletikten sonra hükümet olarak ve AK Parti belediyeleri olarak Tunceli Belediyesine, halkına araç gereç yardımlarını her ay aldığı yardımların dışında ekstra olarak gönderdik ki belediye ayağa kalksın. Bazı gazetelerde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı nın Tunceli ye gelişini haber veren, halkın hoşgeldiniz davetini ortaya koyan veyahut partimizin pankartlarını, belediyenin araç gereçleriyle toplamanın hangi insani yaklaşım tarzına uyduğunu ben Tunceli kardeşlerimin takdirine bırakıyorum.

Halkımızı hükümetimize karşı, devletimize karşı ayaklanmaya davet etmek, çağırmak, olumsuz, çirkin yaklaşımlar sergileyici bazı haberleri içeren veya düşünceyi içeren bir açıklama yapmak, bu ülkenin barışına katkı değildir. Bunlar çok yanlış şeylerdir. Biz etnik milliyetçiliğe karşıyız. Bu, AK Parti nin üç ilkesinden bir tanesi. Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Abazasıyla biriz beraberiz, bir bütünüz; çatımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Biz bunda birleştik. Kimlik siyaseti yapmıyorum, yapmayın diyorum.

Herkesin kimliğine herkes saygı duysun. Kesinlikle bölgesel milliyetçiliğe karşıyım, gel yatırımları tamamen batıya yap, Doğu'yu, Güneydoğu'yu, Karadeniz'i, Güney'i ihmal et. 780 bin kilometre karenin tamamına yatırımları yapacaksın. AK Parti iktidarı bunu gerçekleştiren bir ilk. Şu anda Tunceli nin ilköğretime ve ortaöğretimine fiziki anlamda ihtiyacı yok, Türkiye de ilkler arasında. Herkes söz veriyordu, üniversite diye. Buyurun biz ne dedik, 81 vilayetin hepsine üniversite kuracağız dedik, inanmadılar. Şimdi Tunceli Üniversitesi var. Şu anda 3 fakültesi var. Bunlar artacak, Tunceli üniversite ili haline geldi. Laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz. Bunların kanununu çıkardık. Bugüne kadar Tunceli yi sevenler, Tunceli den yana olduğunu söyleyenler niçin bu adımları atmadılar? Halep oradaysa arşın Tunceli'de.

TUNCELİ'DEKİ YATIRIMLAR

AK Parti'nin, az oy aldığı, zayıf olduğu yerlere hizmet götürmeyerek cezalandırma zihniyetine sahip olmadığını belirten Erdoğan, Bizim kitabımızda, ilkelerimizde böyle bir şey yok. İster az, ister çok oy alalım; burası Türkiye, 780 bin kilometre karenin her yerini ihya edeceğiz, modern çağdaş hale getireceğiz dedi.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Elazığ, Kahramanmaraş ve Diyarbakır ı ziyaret ettiğini, yarın Kırıkkale, gelecek hafta da Van ve Hakkari ye gideceğini anlatarak, halk ozanı Aşık Veysel in Uzun ince bir yoldayım türküsünü hatırlatıp, Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece, gideceğiz gündüz gece diye konuştu.

Kamu ve özel sektörün Tunceli de yaptığı yatırımların açılışlarının yapılacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, fen lisesi, Anadolu lisesi, kız meslek lisesi ana okulunun, ağız ve diş tedavi merkezi, kapalı spor salonu, kamuya ait lojmanlar ve özel sektöre ait bal paketleme tesisini açacağını anlattı.

Kamu imkanlarının yetersiz kaldığı yerlerde özel sektör imkanlarından yararlandıklarını ve bu yolla 1994 yılından beri tamamlanmayan Uzunçayır Barajı nın inşasına devam edildiğini, gelecek yıl da açılışının yapılacağını bildiren Erdoğan, devletin eğitim, sağlık, adalet, emniyet ve ulaşım işlerinde alt yapı ve özel sektörü ilgilendirmeyen noktalarda yer alacağını söyledi.

Enerjiye yönelik yatırımların da hızla devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, ihalesi tamamlanan nükleer enerji santralinin 7 yıl sonra çalışmaya başlayacağını bildirdi.

Tunceli de gerçekleştirilen eğitim ve sağlık yatırımları hakkında bilgi veren Erdoğan, bir tane olan 112 acil yardım istasyonu sayısının 9 a, bir olan ambulans sayısının da 13 e çıkarıldığını, sağlık ocağı ve hastanelerdeki muayene odası sayısının 51 e yükseltildiğini kaydetti.
Erdoğan, Tunceli ye toplamda 15 trilyon lira sağlık yatırımı yapıldığını belirterek, TOKİ nin, 150 yataklı yeni devlet hastanesinin ihalesini gerçekleştirdiğini, inşaatın yakında başlayacağını bildirdi.

Tunceli İl Özel İdaresi bütçesinin de yüzde 370 oranında artırıldığını, ilçe ve belde belediyelerinin bütçesinde de yüzde 48 ile yüzde 100 e yakın artışlar yapıldığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, Ayrım yok... Buradan çağrı yapıyorum; belediye başkanları ideolojik yaklaşımları bıraksınlar da Tunceli nin yoluna, suyuna halkına nasıl hizmet verecekler onu düşünsünler. KÖYDES Projesi çerçevesinde Tunceli nin köylerine, mezralarına 57 trilyonluk yatırım yaptık, yıl sonuna kadar 58 trilyonu bulacak. 3 bin 250 çiftinin yaklaşık 1,5 trilyon tutarındaki kuraklık yardımları da banka hesaplarına yattı dedi.

HERKES İNANCINDA HÜRDÜR, SERBESTTİR

Etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçiliğe karşı olduklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

Herkes inancında hürdür, serbesttir. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak bizler her inanç gurubuna eşit mesafedeyiz. Kimse bizi bu anlayışımızdan saptıramaz, yalan yanlış haberlerle kimse hedef saptırmasın. Türkiye nin dört bir yanında toplu konut olarak modern konutlar inşa ediyoruz. Tunceli de şu ana kadar 530 konut, 2 ticaret merkezi ve çeşitli sosyal donatıların inşası başladı.

182 konut tamamlandı. TOKİ nin şu ana kadar Tunceli de başlattığı yatırım tutarı 40 trilyon. Proje ihale aşamasında 192 konut, personel hizmet tesisleri, misafirhaneler, 150 yataklı hastane ve sağlık ocağı var. Tuncelimizin her kösesi TOKİ hizmetleriyle çehre değiştiriyor. Yarım kalan birçok eseri bu dönem içinde bitirdik, bitirmeye devam ediyoruz. Kamu hizmetlerinin yetersiz olduğu yerlerde bunları tamamlamaya devam edeceğiz.

Önümüzdeki yıl sonuna kadar inşallah buradaki barajlar da... Çünkü sular boşuna akıp gidiyor, bunları değerlendirmek gerek. Bu sulardan enerjide istifade edeceğiz. Tuncelimize birçok hizmeti getirmekte kararlı olan AK Parti iktidarı rehavet kabul etmiyor, yılgınlık, yorgunluk yok, durmak yok yola devam.

NOTLAR


Helikopterle Elazığ'dan Tunceli ye gelen Başbakan Erdoğan, merkez ilçe kongresinin yapılacağı salonda partilileri selamladı. Başbakan Erdoğan a sevgi gösterilerinde bulunan partililer, Erdoğan a çeşitli hediyeler verdi.
Bu arada, şehirde geniş güvenlik önlemleri alındı. Erdoğan ın ziyareti, bir grup tarafından protesto edildi. AK Parti il binasına yürüyen grup, terör örgütü elebaşı lehine sloganlar attı.
Şehre girişlerde kontrol noktaları oluşturulurken, önlem amacıyla sinyal kesici jammer cihazı kullanıldı.