kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yapay mağaranın ağzı

20 bin yarasa için barajda 6 ay rötar

Devrim DERİN - Mustafa TERZİOĞLU
24.10.2008
72 milyon YTL'ye mal olan Balıkesir Havran Barajı'nda, bu ay planlanan su tutması, mağaralardaki 20 bin yarasa düşünülerek 6 ay ertelendi..
Balıkesir'deki Havran Barajı'nda bu ay su tutulması planlanırken, mağaraları sular altında kalacak olan 9 ayrı türdeki 20 bin yarasa düşünülerek su tutulması işlemi 6 ay ertelendi. Nisan ayında uyku döneminin sona ermesiyle yarasalar yapay mağaraya taşınacak. Balıkesir'in Havran ilçesinde yapımına 13 yıl önce başlanan ve 72 milyon YTL'ye mal olan Havran Barajı'nda bu ay su tutulması planlanırken, bölgedeki mağaralarda yaşayan 20 bin yarasanın boğulmaması için harekete geçildi ve kış uykusundaki yarasaların uyanmalarının beklenmesi için barajda su tutulması 6 ay süreyle ertelendi.

YAPAY MAĞARA YAPILDI
DSİ Balıkesir 25. Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan, Türkiye'nin ikinci büyük yarasa yaz kolonisinin Havran'daki mağarada barındığını belirterek, "Barajda su tutmaya başlarsak mağaralar da suya gömülecek ve yarasalar boğulacak. 350 metre genişliğinde, 50 metrenin üzerinde su kotu bulunan yeni suni bir mağara hazırladık. Yarasaları nisanda sona erecek uyku döneminin ardından bu mağaraya taşıyacağız. Yarasalar için büyük önem taşıyan 'guana' denilen doğal gübreleri de mağaraya yerleştirdik" diye konuştu. Yarasalar avladıkları böceklerle tarım zararlılarıyla mücadele için önem taşıyor.