kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hindistan'ın uzay aracı dünya yörüngesinde

Giriş Saati : 23.10.2008 14:40
Güncelleme : 23.10.2008 21:19
Yeni Haber
Hindistan'ın ilk insansız uzay aracı Çandrayaan-1 in durumunun iyi olduğu ve Dünya çevresinde 5. turunu atmakta olduğu bildirildi.

Hintli yetkililer, Andra Pradeş eyaletindeki Sriharikota dan dün sabaha karşı fırlatılan uzay aracının tüm göstergelerinin normal olduğunu ve 6,5 saatte bir Dünya çevresindeki turunu tamamladığını belirttiler.

1380 kilo ağırlığındaki uzay aracının kontrol merkezinin tüm komutlarına yanıt verdiğini söyleyen yetkililer, bugün planlanan ilk yörünge manevrasının da başarıyla tamamlandığını ve uzay aracının pozisyonunun "440 Newton" ateşlenerek ayarlandığını kaydettiler.

Dünya dan 225 kilometre uzakta bulunan uzay aracının, 10-12 gün sürecek manevralardan sonra 3 Kasımda Ay yörüngesine girmesi, 8 Kasımda da Ay dan 100 kilometre uzaklıktaki nihai yörüngeye oturması öngörülüyor.

Hintli yetkililer, her şey yolunda giderse 15 Kasımda da deneyler yapmak üzere Ay yüzeyine bir sonda bırakılmasını hedeflediklerini belirttiler.

ÇANDRAYAAN-1 İN GÖREVİ UZUN, KARMAŞIK VE ÖNEMLİ

Bu arada, insansız ancak görevi uzun, karmaşık ve önemli olan Çandrayaan-1, Ay'ın ilk olarak 1994'te jeolojik haritasının başarılı bir şekilde çıkarıldığı Amerikan Clementine Derin Uzay Programı nın ayak izlerini takip edecek.

Hint uzay aracı, geleceğin pratik, ucuz ve güvenli yakıtı olarak görülen ve fosil yakıtların yerini alabilecek sınırsız füzyon enerjisinin elde edildiği, nadir bulunan "helyum-3" izotopunu, Ay'ın yakın yörüngesinden arayacak.

Bilim adamları, Ay yüzey kabuğunda Dünya'dakinden çok daha fazla ve kolay ulaşılabilir helyum-3 rezervleri olduğunu düşünüyorlar.

AA