kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Livni, hükümet kurma çalışmaları için ek süre aldı

Giriş Saati : 20.10.2008 15:38
Güncelleme : 20.10.2008 20:39
Yeni Haber
İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Kadima lideri ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Cumhurbaşkanı Şimon Peres'ten iki hafta daha ek süre aldı.

Livni, Cumhurbaşkanı Peres'le yaptığı ve yaklaşık 1,5 saat süren görüşmesinde hükümeti kurma çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi ve yasalara göre mümkün olan 2 haftalık ek süre talebinde bulundu. Peres de Livni'nin talebine uyarak 14 gün daha zaman tanıdı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle başbakanlık görevinden istifa etmesi üzerine, Kadima başkanlığına seçilen Livni'nin, Peres tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından başlayan yeni süreçte yaklaşık 4 hafta geride kalmasına rağmen, henüz koalisyon görüşmelerinde, İşçi Partisi hariç, diğer partilerle bir anlaşma sağlanabilmiş değil.

Yasal olarak Livni'ye tanınan ilk sürenin son günü olan bugün Livni, Peres'in onayıyla 14 günlük ek süre alırken bu, yeni Kadima liderinin hükümet kurma çalışmalarında son şansı.

Livni 3 Kasıma kadar hükümeti kuramazsa Peres'in bir başka Knesset (parlamento) üyesine hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Bu durumda yeni başbakan adayının da hükümeti kurmak için 28 günlük süresi bulunacak. Bundan da sonuç alınamazsa Peres iki gün içinde üçüncü bir parlamento mensubuna hükümeti kurma görevini verebilir. Bu takdirde ise hükümet kurabilmek için 14 günlük süre tanınıyor. Başarıya ulaşılamaması durumunda ise İsrail yasalarına göre 90 gün içinde seçime gitmek zorunlu.

Livni, bugüne dek koalisyon hükümeti kurma çabalarında, mevcut hükümetin de ana ortağı olan İşçi Partisi ile bir taslak anlaşmaya varabildi. Bu anlaşmaya rağmen, İşçi Partisi Başkanı Ehud Barak, Yargı Atamaları Komisyonu'nda partinin ek bir temsilcilik istemlerinin göz ardı edilmesi halinde, nihai anlaşmanın imzalanmayabileceği uyarısında bulundu.

Barak, Kanal 2 Televizyonunda yaptığı konuşmada, Şas partisinin sosyal yardımlar konusundaki taleplerine karşı olmadığını belirtmesine karşın, eski sistemdeki gibi çocuk yardımlarına karşı olduğunu da söyledi.

Diğer koalisyon ortağı Şas ile istenen anlaşma ise henüz sağlanmış değil.
Livni'nin görüşmelerini yürüten Kadima temsilcileri, koalisyon konusunda bir anlaşmaya varılacağı konusunda iyimser. Bunun için kendilerine gayri resmi bir sınır koydukları belirtilen görüşmecilerin, Knesset'in yeni dönem çalışmalarına başlayacağı 27 Ekim Pazartesi gününü hedef olarak aldıkları belirtilmesine karşın, Şas ve diğer muhtemel koalisyon ortakları ile bu tarihe kadar bir anlaşmanın çok zor olacağı da ifade ediliyor.

Kadima temsilcilerinden Yisrael Maimon, hala taraflar arasında büyük farklılıklar bulunduğunu belirtirken, içinde bulunulan Sukot Bayramı ve hafta sonu tatilleri nedeniyle çoğu görüşmenin yapılamadığını ve bunun da çalışmalarında ilerleme kaydedilmesini önlediğini söyledi.

ŞAS TALEPLERİNDE ISRARLI

Kadima ve Şas parti temsilcileri arasında en son dün yapılan görüşmede de herhangi bir uzlaşmaya varılamamıştı.

Şas, 2009 yılı için sosyal güvenlik yardımları konusundaki taleplerinde ısrarını sürdürüyor. Çocuk ve aile yardımlarıyla birlikte Şas'ın taleplerinin maliyetinin 1 milyar şekelden (yaklaşık 300 milyon dolar) daha fazla olacağı hesaplanıyor. Livni'nin temsilcileriyse çeşitli bütçe kaynaklarından kesintilerle oluşturulacak 600 milyon şekellik bir sosyal güvenlik paketi önerisinde bulunsalar da henüz Şas'ı ikna edemediler.

Şas partisi lideri Eliyahu Yişai, görüşmelere ilişkin olarak, iki taraf arasındaki görüş farklılıklarının derin olduğunu belirterek, "Bir ilerleme yok" dedi. Bu konuda ilkelerinin net olduğunu kaydeden Yişai, hükümetin daha sosyal bir nitelikte olması gerektiğini ifade etti.

Yişai, Filistinlilerle görüşmelerin kilit konularından Kudüs'e de değindi ve "Kudüs satılık değil" diye konuştu.

Aşırı sağdaki Birleşik Tevrat Yahudiliği ile görüşmelerde de bir sonuç alınamadı. Kadima yetkilileri, bu hafta sonunda Birleşik Tevrat Yahudiliği ve soldaki Meretz temsilcileri ile yeniden bir araya geleceklerini belirtiyor.

ARAP PARTİLERDE HAYAL KIRIKLIĞI


Parlamentonun Arap partilerinden Birleşik Arap Listesinin milletvekili Talib El-Sana ise Livni'ye gönderdiği bir yazıyla herhangi bir Arap partisine koalisyon görüşmelerine kapı açmamasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını bildirdi.

Talib El-Sana, "Birlikte yaşamın ve Yahudi-Arap ilişkilerinin zor sınavlardan geçtiği dönemde yönetimin birlik mesajları vermesi gerekirken, bir partinin, sadece milliyetinden dolayı başlangıçta yok sayılması, olumsuz bir mesaj oluşturmaktadır" dedi.

El-Sana ayrıca, "Muhtemel Başbakanımız, nüfusun yüzde 20'sini teşkil etmemize rağmen, bizi görüşmeler için davet edecek cesarete sahip değil" ifadesini de kullandı.