kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Erhan Öztürk: 'Haber belgeli ve eksiksiz'

"DİAMOND of Istanbul" haberlerine gelen itirazlarla ilgili olarak görüşüne başvurduğum muhabir Erhan Öztürk özetle şu açıklamaları yaptı:
* Haberlerin hepsi belgeli, eksiksiz olarak yazılmıştır.
* Projenin ilk tanıtımı 2005'te 3 emsale denk gelecek şekilde yapılıp kamuoyuna sunuldu. Oysa kulenin olduğu aksın emsali 2.3'tü. Hattat'lar üç yıl üç yıl sonrasını 'öngörerek' projeyi tanıttı. Normal prosedüre göre önce yasal izinler alınır, proje onayı yapılır ardından kamuoyuna tanıtımı yapılır. Burada tam tersi bir süreç izlendi.
* Proje İBB'de 4 defa reddedildi. Reddin Türkçesi şu: "Kurum ve kuruluş görüşleri olumsuz. Kamu yararı yok. Eksiklikler tamamlansın." Müdürlüğe iade, "ret" anlamına gelir.
* Mehmet Hattat'ın "Projemizin hakkı olan 2.3 emsali vardı, sonra biz 3 emsali istedik ve verdiler" açıklaması doğru. Ama planlama, ulaşım, deprem gibi birimler projeye her seferinde 'hayır' dedi. Kurumların bu tavrına rağmen belediyelerin bunu "yok sayması" yasaları hiçe saymaktır. Başından beri projeye, yasalar çerçevesinde 'hayır' denildiği için Diamond Of İstanbul kaçak olarak inşa ediliyor.
* Onaysız, resmi deprem raporu verilmediği halde İBB meclisi 50 katlık projeyi oy çokluğu ile meclisten geçirtti. Projenin bulunduğu alana yapılan gökdelenin zemin raporları yok. Yani Bayındırlık Bakanlığı'na onaylatılmamış. O zaman bu proje 'kaçak' olmaz da ne olur?
* CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı suç duyurusunda bulunmuştur. Yine Şehir Plancılar Odası, Mimarlar Odası vs bu değişikliğe itiraz ederek, mahkeme yoluna gitmişlerdir. Bütün bunlar bizim günlerce yazdığımız haberleri doğrular niteliktedir.
* Alınan inşaat ruhsatı eski plana göre. Haziranda İBB tarafından tadil plana göre yeni bir ruhsatlandırma yapılmadı. Söz konusu eski ruhsatların da belediyeye onaylatılması mümkün değil.
* İnşaatla ilgili daha önceki plan tadilat teklifleri neden kabul edilmedi?
* Büyükşehir Belediyeleri kanununa göre, plan yapım hiyerarşisi belli. Önce bölge planları yapılır. Bu bölge 2.3 emsal. Kötü örnek, örnek olamaz. Bölgeye yapılan bütün gökdelenler boğaziçi öngörünümüne aykırıdır.
* Çelik konstrüksiyon yöntemiyle yapılan kulelerin temeli eski plana ve ruhsata göre yapıldı. Yani 2.3 emsale göre. Ancak itirazlar sonucu müdürlüğe iade edilen son projeye ekstra 0.7 emsal bir inşaat yoğunluğu getirildi. Mevcut plan bu yükü nasıl taşıyacak ve binanın temelini mevcut plana göre projelendirmeniz gerekmez mi?