kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gebelikte tetanoz aşısını ihmal etmeyin

Giriş Saati : 18.10.2008 14:33
Güncelleme : 18.10.2008 22:17
Yeni Haber
Hamilelik sırasında anne adaylarına yapılacak tetanoz aşısının, doğum sırasında anne ve bebeğin öldürücü hastalıktan korunması açısından son derece önemli olduğu belirtildi.

Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cemile Alçay, her annenin gebelik sırasında aşılanmasının bebeğin koruyucu miktarda tetanoz antitoksiniyle doğmasını sağladığına vurgu yaparak, doğurganlık çağındaki her kadının aşılanması gerektiğini bildirdi.

Son doz doğumdan en az iki hafta önce olmak üzere, gebelik sırasında, '4. aydan itibaren' birer ay arayla yapılan 2 doz tetanoz toksoid aşısının yüksek oranda aktif bağışıklık sağladığını anlatan Dr. Cemile Alçay, "Anneden fetusa geçen antikor miktarı son dozla doğum arasındaki süreyle ilişkilidir. Bu nedenle aşılanan gebede son dozla doğum arasındaki süre en az iki hafta olmalıdır. Minimal korunma sağlayan tetanoz antitoksin düzeyi 0.01 ml'dir." dedi.

Yenidoğan tetanozuna yakalanan bebeklerin normal doğmasına rağmen, doğumdan sonraki 3-28 gün arasında emmeyi bırakacağına dikkat çeken Dr. Cemile Alçay, ayrıca çocuğun kaslarındaki kasılmalar sonucu vücutlarının kaskatı kesildiğini ifade etti.

Yenidoğanların temiz şartlarda yapılmayan doğumları takiben göbek kordonunun bakımının uygun yapılmaması veya üzerinin temiz olmayan maddelerle kapatılmasıyla tetanoza yakalanabileceklerine dikkat çeken, Alçay, annelerin ise; kesici-delici yaralanmalar, düşükler ve doğumlar sırasında kullanılan aletlerin kirli olması sonucunda tetanoza yakalanabileceklerini kaydetti.

Dr. Alçay, hastalığın ortaya çıkmasının ise 3-10 gün ile 3 haftaya kadar uzayabileceğini aktardı. Tetanoz hastalığının tedavi edilmez ise çoğunlukla ölüm ile sonuçlanacağına dikkat çeken Dr. Cemile Alçay, tetanoz vakalarının yüzde 70-100'ünün ölümle sonuçlandığını söyledi.

Hastalığa karşı korunmanın tek yolunun tetanoz aşısı olduğunu belirten Alçay, "Hastalığın geçirilmesi bağışıklık sağlamaz. Tetanoza karşı bağışık hale gelmek için en az 3 doz aşı yapılmalı. Yaralanmalarda da aşısız herkes risk altındadır. Aşının ardından 10 yıl geçmişse risk vardır. Anne adayları ve bebekler de doğum sırasında risk grubundadır." diye konuştu.
Annelerin aşılarını aksatmamasını tavsiye eden Dr. Cemile Alçay, tetanoz aşısının koldan enjeksiyon yolu ile yapıldığını anlattı.

Dr. Alçay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde anne adayları doğum öncesi en az iki doz tetanoz aşısı almakta. Tek doz aşının hiçbir koruyuculuğu yoktur, ikinci ve üçüncü doz ile bağışıklık sağlanır. Doğurganlık çağı boyunca tetanoza karşı bağışıklık için toplam 5 doz tetanoz aşısı uygulanmaktadır."

Dr. Cemile Alçay, tetanoz aşısının uygulanış programını şöyle sıraladı; "T1 (ilk doz); Gebeliğin 4. Ayı, TT2 (ikinci doz); TT1 den en az 4 hafta sonra, koruma süresi 3 yıl, TT3 (4. doz); TT2 den en az 6 ay sonra koruma süresi 5 yıl, TT4 (4. doz); TT3 den en az 1 yıl sonra ve ya bir sonraki gebelikte koruma süresi 10 yıl, TT5 (5. doz) ise; TT4 den en az bir yıl sonra ve ya bir sonraki gebelikte koruma süresi doğurganlık çağı boyunca."

(CİHAN)