kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

48 yıl sonra yine BM Güvenlik Konseyi’ndeyiz

17.10.2008
Türkiye, BM üyesi 192 ülkeden 151'inin oyunu alarak ilk turda seçildi. İki yıllığına küresel siyasette söz sahibi olacağız Türkiye'nin üyeliği beş yıldır sürdürülen diplomasinin ürünü. Babacan, son hafta 50 meslektaşını cepten aradı ..
Türkiye yarım asır sonra yeniden BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi... Türkiye, Batı Avrupa bölgesinden aday olduğu 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine, grubunda en fazla oyu alarak seçildi. Türkiye, 192 ülkenin oy kullandığı birinci tur seçimlerde gerekli olan üçte iki çoğunluk olan 128 oyun çok üzerinde, 151 oyla BMGK üyesi oldu. Genel Kurul'da herkes, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Daimi Temsilci Büyükelçi Baki İlkin ve Türk heyetini kutladı. Avusturya da ilk turda 128 oyu geçerek, 133 oyla seçilmiş oldu.

KIRAN KIRANA ÇEKİŞME
Asya, Afrika ve Latin Amerika'nın tek adaylarla gittiği seçimlerde en büyük çekişme Batı Avrupa grubunda yaşandı. Avrupa'ya 2 yıllığına verilecek 2 koltuk için Türkiye, Avusturya ve İzlanda arasında kıran kırana bir rekabet yaşandı. Avusturya, Türkiye'ye karşı Rum Kesimi ile işbirliği yaparak üç farkla seçildi. Favori gösterilen İzlanda ise son haftalarda batan ekonomisi ve bankaların iflası nedeniyle şansını yitirdi, 87 oyda kaldı. Türkiye'nin yaklaşık 150 ülkeden güvence aldığı oylamada en çok fire İslam ülkelerinden bekleniyordu. Ancak korkulan olmadı. Türkiye bu kritik oylamada Rum Kesimi ve Ermenistan haricindeki 187 ülkeden oy istedi. Tek tek bu ülkelerle görüşüldü. Yapılan kulisler de etkili oldu.

ADAM ADAMA MARKAJ
Dışişleri Bakanı Babacan farklılıklar bulunan ülkeleri son hafta içinde kendi cep telefonundan bizzat aradı. Son hafta içerisinde 50 ülkenin Dışişleri Bakanı'na ikna telefonu açtı. Kritik oylamanın öncesinde New York'a giden Babacan ülkelerle gruplar halinde görüştü. Dışişleri'nden 12 büyükelçi de New York'a son aşamadaki kampanyalara destek için gitti.
Haberin fotoğrafları