kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Atatürk Portresi" Tartışması

AA
Giriş Saati : 18.10.2008 19:58
Güncelleme : 18.10.2008 22:17
Yeni Haber
Manisa Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TUTSO) dış cephesindeki panoda yer alan Atatürk portresinin aslına benzememesi eleştirilere yol açınca üzeri brandayla örtülerek kapatıldı.

Alınan bilgiye göre TUTSO yönetimi, 2005 yılında başkan Süleyman Yavaşcan döneminde yaptırılan bina dış cephesindeki Atatürk portresi ve Türk Bayrağı figürleri bulunan panonun yıpranması üzerine yenilenmesine karar verdi. Cam ve mozaikten yeni bir pano yapılması için açılan ihaleyi kazanan firma tarafından, 10 bin 500 YTL'ye, 1 hafta içinde üzerinde Türk Bayrağı ve Atatürk portresi ile Büyük Önder'in veciz sözünün bulunduğu pano hazırlanarak yerine asıldı.

Ancak yenilenen portrenin Atatürk'e benzemediği ileri sürülerek, kimi sivil toplum kuruluşları tarafından tepki gösterildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Turgutlu Şubesi Başkanı Ali Tezcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, panodaki portrede Büyük Önder'in burun ve dudak kısımlarındaki kırmızı rengin kötü olduğunu ve sakallı izlenimini verdiğini belirterek, ''TUTSO'nun yaptırdığı bu tablo, bana göre Atatürk'e yapılmış ayıpların en büyüğü. Ege'nin yükselen yıldızı olarak tanımlanan bir ilçenin ticaret ve sanayi odasına yakıştıramadım. Bu hata düzeltilmelidir'' dedi.

CHP Turgutlu İlçe Başkanı Veli Gülay da art niyet aramadığını belirterek, oda yetkililerinin, Atatürk'e hiç benzemeyen portreyi bir an önce kaldırarak, hatalarını düzelteceklerine inandığını bildirdi.

Turgutlu Kaymakamı Sadettin Kalkan ise portrenin yenisinin yapılması için girişimde bulunacaklarını kaydetti.

Söz konusu gelişmeyi değerlendiren TUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Türk, kendilerinin de portrenin Atatürk'e benzemediğinin farkında olduklarını ifade ederek, ''Daha işi teslim almadık ve hiçbir ödeme yapmadık. Odamızın tüm üyeleri Atatürkçü'dür. Bu tamamen, tabloyu yapan firmanın hatasıdır'' dedi.

TUTSO duvarını kaplayan panodaki Atatürk portresi, yetkililer tarafından brandayla kapatıldı.