kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Orhan Pamuk benim için örnek bir insandır

Giriş Saati : 18.10.2008 10:33
Güncelleme : 18.10.2008 22:17
Yeni Haber
Fatih Akın, Orhan Pamuk'un 'siyasi' yönünü övdü: Türk faşistlerine karşı cesaretine hayranım. 'Sadık ve karanlık' güçlere direnmesi hoşuma gidiyor. Benim için bir örnektir!..

Berlin'de, 7 Kasım'da başlayacak olan 'Köpekülkesi - Genç, Göç Sonrası Tiyatro Festivali'nin hamiliğini üstlenen Fatih Akın, Türk kültürünün Almanya'da estirdiği rüzgarla ilgili soruları yanıtladı. Ödüllü yönetmenin cevaplarında, çarpıcı açıklamalar yer aldı.

* Desteklediğiniz festivalin adında 'genç, göç sonrası' ibaresi yer alıyor. Sanat, Almanya'ya göç sonrasında hangi gelişimi yaşadı?

Almanya'daki göçmenlerin kendilerini sanat yoluyla ifade edebilme imkanları çoğaldı. Ortak bir ihtiyaç var. Göçmen sanatı gittikçe bir şans olarak algılanmaya başladı. Bu tepki her zaman sanat dünyasından gelir. İnşaat ya da emlak sektöründen geldiği çok nadir olmuştur! Toplumda, göç konusunda tartışma ihtiyacı var.

* Almanya'daki önyargıları kırmak için, Türk kökenli sanatçılar ne yapabilir?

Almanya'da göçmenler, Almanlar'ın tabi tutulmadığı testlerden geçmek zorunda. Bu anlamsız ve saçma. Gülünç bir durum. Önyargılara karşı gelebilmek için, toplumun merkezini duyarlı kılmamız gerekiyor, fakat onların da göçmenlere doğru bir adım atmaları lazım.

CESARETİNE HAYRANIM

* Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışını yapan Orhan Pamuk hakkında ne düşünüyorsunuz?

Orhan Pamuk ilk etapta bir arkadaş. Türk faşistlerine karşı gösterdiği cesarete, genel olarak medeni cesaretine hayranlık duyuyorum. Benim için Orhan Pamuk öncellikle bunu ifade ediyor. Mükemmel bir edebiyatçı olabilir, buna başkaları benden daha iyi karar verir. Benim hoşuma giden onun 'mainstream' (genel akımdan) olmaması, 'sadık ve karanlık' güçlere karşı direnmesi. Onu takdir ediyorum. Siyasi bir insan olarak benim için bir örnektir.

* HABERİN TAMAMI GÜNAYDIN'DA