kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye Ar-Ge merkezimiz olacak

EVRİM ERGİN
17.10.2008
SABAH'ın sorularını yanıtlayan ABD'li ilaç şirketi Merck Sharp & Dohme'nin Başkan Yardımcısı Somer, bölgede öne çıkan Türkiye'ye Ar-Ge yatırımı planladıklarını söyledi..
ABD'li ilaç devi Merck Sharp & Dohme'nin (MSD) 104 ülkeden sorumlu Başkan Yardımcısı Faik Somer, dünyadaki krizin ilaç sektöründe Türkiye açısından fırsatlar doğuracağını söyledi. MSD olarak Türkiye'ye Ar-Ge yatırımları yapmayı planladıklarını belirten Somer, "Hükümetin yapması gereken bazı düzenlemeler var. Özellikle ilaç ihracatı konusunda ve ruhsatlandırma konusunda bazı düzenlemeler yapılmalı. Eğer bunlar yapılırsa daha çok ilaç şirketi gözünü Türkiye'ye çevirecektir" diye konuştu. İlaç şirketlerinin dünyadaki toplam Ar-Ge harcamalarının 90 milyar dolara yaklaştığını belirten Somer, "Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve Rusya gibi diğer birçok gelişmekte olan ekonominin ortasında bulunuyor. Bu yüzden de bir hub (merkez) olma ihtimali çok yüksek" dedi. ABD ile kıyaslandığında üniversiteler ile Ar-Ge konusunda işbirliğinin artırılması gerektiğini belirten Somer, "Türkiye'de özellikle yenilikçi ilaçlar konusunda çalışmalar yapılmalı. Yeni bir ilacın ABD'de keşfinden sonra Türkiye'ye gelmesi ve ruhsatlandırılması 2-3 yıl gibi zaman alabiliyor. Bu da hem ülke ekonomisi hem de hastalar açısından sıkıntı doğuruyor" diye konuştu. Küresel kriz nedeniyle ilaç sektörünün en az etkilenen sektörlerden birisi olduğunu söyleyen Somer, "Hisse senetlerinde bir değer kaybı oldu. Ama bu diğer sektörlere göre daha az. Belki Ar-Ge harcamalarında bir azalma söz konusu olabilir" dedi

21 MİLYAR $ CİROSU VAR
Somer, "MSD, ABD'deki en büyük ilaç şirketlerinden birisi. Geçen yılki cirosu 21 milyar dolardı. Dünya genelinde 48 bin kişi istihdam ediyor. Özellikle rahim ağzı kanseri aşısı, kolesterol düşürücü ilaçlarda son derece iddialıyız" diye konuştu.