kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Geçen hafta ve önceki gün toplanan zirvede terörle mücadele için atılacak yeni ve tarihi adımlar karara bağlandı.

Operasyon tek yerden istihbarat tek havuzda

BÜLENT AYDEMİR ANKARA
16.10.2008
Terör zirvesinden çıkan yol haritası netleşti. Sivilin koordinasyonunda, operasyonlar tek merkezden yönetilecek, istihbarat bir havuzda toplanacak. Amaç; siyasi etkinlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik..
Terörle mücadelede yeni dönem başlıyor. Terörle mücadeleyi yürüten birimler arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak yeni kurumsal yapılanmayla terör örgütüne karşı operasyonlar tek merkezden yönetilecek, istihbarat ortak bir havuzda toplanacak. Koordinasyon biriminin yanı sıra yeni bir kurul oluşturulacak. Bu kurulda Genelkurmay, Emniyet, Jandarma ve MİT temsilcileri yer alacak. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da katılımıyla önceki gün yapılan terörle mücadele toplantısında alınan kararların ayrıntıları netleşmeye başladı. Yeni kurumsal yapıya terörle mücadelenin; 'hesap verebilir, şeffaf olması' ve alınan siyasi kararların daha etkin uygulanması gerekçesiyle ihtiyaç duyuldu. Bu yapılanmanın daha önce gündeme geldiği, ancak terör örgütünün Aktütün karakoluna düzenlediği ve 17 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan saldırının süreci hızlandırdığı belirtildi. Yeni yapılanma, son Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısında da kapsamlı olarak ele alındı ve üzerinde mutabakata varıldı. Yeni, sivil yapılanmada dikkat çekici bir başka unsur da valiliklerin operasyonlarda daha etkin rol alacak olması.

MÜZAKERELERE DEVAM
Koordinatör birimin kurumsal yapısı üzerinde ise müzakereler yapılıyor. Bu müzakereler, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala başkanlığında, İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay yetkililerinin de katılımıyla devam ediyor. İlk değerlendirmelerde yeni yapılanmanın; 'müsteşarlık' ve buna bağlı çalışacak 'kurul'dan oluşması benimsendi. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın talepleri doğrultusunda birimin adının değişebileceği de belirtildi.