kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

5 soruda yeni yapılanma

16.10.2008
1- Yeni birim ne yapacak, kurulda kimler olacak?
Yeni birim, terörle mücadelede çok başlılık, kopukluk, güven ilişkisinin istenilen seviyede olmaması ve bilgi akışının aksamasının önüne geçecek. Alınan istihbarat anında operasyon merkezi ve karar vericiler tarafından değerlendirilerek operasyon emri verilecek. Eşzamanlı oluşturulacak kurulda; Genelkurmay, Jandarma, Emniyet ve MİT temsilcileri de olacak.

2- İstihbarat zafiyeti engellenecek mi?
Dağlıca ve Aktütün saldırılarından sonra tartışılan istihbarat zafiyeti gibi bir durum yaşanmaması için ortak havuz kurulacak. Tüm birimlerden gelen istihbarat bu havuzda toplanacak ve ilgili birimlere anında ulaştırılacak. En ufak bir bilgi bile gözden kaçırılmayacak. Halen ABD ile yürütülen istihbarat paylaşımındaki bilgiler de burada toplanacak. Dağlıca saldırısının ardından başlatılan sınırötesi kara harekâtından sonra yapılan "Hükümetin çekilmeden haberi yoktu" gibi tartışmaların maziden kalması hedefleniyor.

3- Başarısızlık halinde kim hesap verecek?
Yetkililerin, "Kısa vadede çok şey beklenmemeli. Ancak uzun vadede terörle mücadelede doğru bir istikamet" tespitini yaptığı birim, başarısızlık durumunda kamuoyuna ve hükümete hesap verecek.

4- Mevcut yapılanma ne olacak?
Halen Başbakanlık bünyesinde bulunan Güvenlik İşleri Başkanlığı ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu çalışmalarına devam edecek. TMYK, terörle mücadelenin çerçevesinin belirlenmesine yardımcı olurken, burada alınan siyasi kararlar yeni birim tarafından uygulanacak.

5- Yasa değişikliği gerekir mi?
Yeni yapı için köklü yasal değişikliğe gerek yok. Küçük düzenlemeler yeterli. Yeni sistemde valiler de terörle mücadelede daha aktif görev alacak. İl İdaresi Kanunu buna olanak tanıyor. 11. madde şöyle: "Vali, ilde genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için tedbirleri alır. Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür."