kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Zeki Demirkubuz

Kahvedeki garsondan bile oyuncu ve yönetmen olur!

15.10.2008
Yurtiçi ve yurtdışından ünlü sinemacıları ağırlayan Antalya'da yönetmen Zeki Demirkubuz, oyuncu olmak isteyenlere sahip çıktı: Eğitim önemlidir ama sezgi ve yetenekle mankenden de kahvedeki garsondan da oyuncu olur, hatta yönetmen de olur..
45.Antalya Altın Portakal Film Festivali, ulusal ve uluslararası alandaki uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmleri sinemaseverlerle buluştururken; Türk ve yabancı ünlü yönetmenler ile oyuncular da sinema öğrencileriyle bir araya geliyor. Festival kapsamında dün düzenlenen söyleşiye, Türk Sineması'nın yeni dönem yönetmenleri arasında yer alan, 'Masumiyet', 'Kader' ve 'Yazgı' filmleriyle ödüller kazanan Zeki Demirkubuz katıldı. Taklit ve esinlenmenin, öğrenme gibi iyi yanları da olduğunu dile getiren Demirkubuz, ''Sinema taklit edilebilir. Resim ve yazı gibi sanat dallarının aksine sinema en geç oluşan sanat dalıdır. Bu nedenle taklit ve esinlenme konusunu çok önemsememek gerekir'' dedi.

Çok sert çıktı
Birçok filminde amatör kişilere oyunculuk yaptıran Demirkubuz, sezgileri ve etkilediği yüzleri gözlemleyerek hareket ettiğini anlattı. Oyuncuların eğitimli ya da eğitimsiz olmasına ilişkin önyargısı bulunmadığını, karakteri canlandıracak kişinin yüzündeki anlatımın önem taşıdığını dile getiren Zeki Demirkubuz şöyle konuştu: "Herkes oyuncu olabilir. Eğitim önemlidir ama sezgi ve yetenekle; mankenden de, kahvedeki garsondan da, sokaktaki insandan da oyuncu, hatta yönetmen olur! Önemli olan insanın bu işi yapacak sezgisi, kapasitesi olması ve yönetmenin bunu ortaya çıkarmasıdır.'' Oyunculuk eğitimi alan bir öğrencinin, Demirkubuz'un kendilerine haksızlık ettiğini söylemesi üzerine, ünlü yönetmen oyunculukta eğitimin bir üst kimlik haline getirilmemesini tavsiye etti. Eğitimli olup çok ileri noktalara gelen oyuncuların yanısıra en iyi oyuncular arasında eğitim almayan kişilerin da bulunduğunu hatırlatan Demirkubuz, Yılmaz Güney'in bu konuda en iyi örneklerden biri olduğunu vurguladı. Demirkubuz, 'Kader' filminde, Cihangir'deki bir kafede garsonluk yapan Uğur Bayraktar'ı oynatmıştı.
Haberin fotoğrafları