kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERVİN KAPLAN

Bu ders kaçırılmaz

Hayatta kaçırılmayacak bazı dersler vardır. Bunlardan biri de Boğaziçi, İstanbul Bilgi, Koç, Galatasaray, Işık, Doğuş, İstanbul Teknik üniversitelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 15 üniversiteden 60'a yakın matematikçinin vereceği "matematik" dersi.
Türkiye'de matematik doktora programlarının çok fazla gelişmediğini düşünen bir grup öğretim üyesi, bir süredir "Ne yapabiliriz?" diye tartışıyordu. Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, yaşadıkları bu süreci şu sözlerle anlatıyor: "Aslında 10 yıl önce vakıf üniversiteleri kurulmaya başlarken ortak bir ağ oluşturma fikri ortaya çıktı. Hem öğretim üyelerini, hem de öğrencileri bölmek istemiyorduk. Boğaziçi, İstanbul Bilgi, Koç ve Sabancı'dan birkaç matematikçi önce yüksek lisans derslerini birlikte verebilmek için işbirliği projesi hazırladı. Bu proje ile öğrenci ve hoca gücü birleştirildi. Ardından da birlikte matematiksel araştırmalar yapabilmek için iki yıl önce Boğaziçi Üniversitesi kampusunda İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi Boğaziçi, Koç ve Sabancı rektörleri tarafından açıldı."
Tanbay'ın da dile getirdiği gibi bu merkezin açılması ile birlikte işbirliği de oluşturulmuş oldu. Ardından matematikçiler bu kez de araştırma ve doktora eğitimi için harekete geçti ve TÜBİTAK'ın kapısını çaldı. TÜBİTAK da onlara 3 yıl için 500 bin YTL'lik destek verdi.
Şimdi sıra doktora programını başlatmaya geldi. Bu yıl hayalini kurdukları proje yaşama geçiyor. İlk olarak Türkiye'de herhangi bir matematik programına kabul edilmiş ve araştırma konularından birinde çalışmak isteyen öğrenciler Ali Nesin, Yalçın Yıldırım, Alp Eren, Mete Soner, Ali Ülger, Tekin Dereli, Cemal Koç, Hüsnü Erbay gibi 60 matematikçinin vereceği derslere başvurabilecek. Dersler, veren öğretim üyesinin bağlı olduğu kuruma ve öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitelere göre yapılacak. Diplomayı öğrencinin kayıtlı olduğu kurum verecek. Amaç, bu kadar değişik üniversiteden sayıları 60'a varan öğretim üyesini bir araya toplayan Türkiye'nin matematik araştırmaları alanında gelişmesine katkı sağlamak.
Bu proje ile ilgilenenlere ve nasıl başvurabileceklerini soranlara gelince projenin yürütücüsü Betül Tanbay, tanbay@boun.edu.tr adresinde sorularınızı yanıtlamaya hazır.