kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Sıkmabaş!..

"SIKMABAŞ" deyişime, sıkmabaşlı kardeşlerimin bir bölümü itiraz ediyor. Sanıyorlar ki aşağılama amacıyla böyle diyorum.. Asla.. İnsanları hele kılık kıyafetleri yüzünden aşağılama gibi bir adetim yok. Yolu Ortaköy'e düşen sıkmaşlılarla nasıl yakın, nasıl içten ilişkiler içinde sohbet ettiğimizi, kucaklaşıp resimler çektirdiğimizi yaşayanlar biliyorlar.
En son yazan Sevgili Zeynep'e mesela benim sorum var.. Başınızı böyle bağlamak size aşağılık kompleksi mi veriyor ki, Sıkmabaş lafına itiraz ediyorsunuz..
Bu baş bağlama şeklinin Türkçedeki adı bu..
Türban
sahte ve yanlış bir isim..
Diyelim Çarşaf.. Bu giyim tarzına bir başka isim vermek istiyorsunuz, yataklara serilenle karışıyor diye..
"Tayyör" derseniz gülerim. Çünkü Tayyör diye bir şey zaten var dünya dilinde ve bizde.. Çarşafa "Tayyör" demek anlamsız bir özenti olur.
Türban diye bir saç ve baş bağlama şekli var.. Hindistan kaynaklı bir erkek başı.. Ondan mülhem Fransız modacılar 1930'larda bir kadın başlığı yapıp adına "Türban" dediler. Bizim sıkmabaşla uzaktan yakından ilgisi yok.. Bu türban, dünyada da, Türkiye'de de hâlâ kullanılıyor, moda olmadığı için eskisi kadar sık değilse de.. Şimdi "Türban" dersem hangisi.. Fransız modası mı, bizim sıkmabaş mı?..
O zaman ben bile bile, yanlış ismi kullanmam..
Sıkmabaş, sıkmabaşlıları rahatsız ediyor ve ille de Batılı, Fransız Modasını hatırlatan kentsoylu bir laf istiyorlarsa, icat etsinler.
Ya da bana lütfen izah etsinler, Sıkmabaş onları niye rahatsız ediyor?.. Yaptıkları türban değil. Başa tülbenti sarık gibi sarmıyorlar.. Başlarını çifte eşarpla sımsıkı bağlıyorlar. Yani tam da adı üstünde..