kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
AYŞE ÖZYILMAZEL

Ayaküstü sorgu sual Engin Yiğitgil

Altın Portakal Film Festivali Antalya'da ve köşemde devam ediyor. Hal böyleyken bu hafta 'Ayaküstü sorgu sual'e festivalin her şeyi TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil konuk oluyor. Malum, geçen yıllarda kendisini çok eleştirmiş, sinirlerine hakim olamamasını yazıp çizmiştik. Bakın neler söylüyor Yiğitgil.
* Engin Bey, bu yıl sinirlerinizi aldırmış gibisiniz, hep yüzünüz gülüyor. Sizde ne değişti? Yahu ben hep aynı adamım diyeceğim, inanmazsanız da şunu diyeceğim: İnsan her yaşta tecrübe kazanıyor, biraz daha dayanıklı olmayı öğreniyor. Ben büyük organizasyonların eleştirilere de açık olması gerektiğini öğrendim. Tabii Türkiye'de kültür organizasyonu yapmak çok zor.

BÜTÇE 3.5- 4 MİLYON EURO
* Zor olan nesi? Para bulmak! Biz burada 9 günde bir ulusal, bir uluslararası festival ve film market yapıyoruz. Avrupa'da bütçe ne kadarsa o kadar iş yapılır. Bizde tam tersi. Mantıksızlık içindeyiz. "Yapmayın o zaman" derseniz de yapmamız gereken bu, bütün bunları yapmazsak az yapmış olmaktan korkuyoruz. İkincisi ise mantalite. Türk usulü denen şey yani. Bizde sorunları çözmek hep son dakikaya kalıyor. Toronto Festivali'nde 2 bin gönüllü çalışırken bizde çekirdek kadro 40 kişi. Zaten adımız çıkmış 'yapamazlar' diye. O zaman da sinirler geriliyor tabii.
* Altın Portakal'ın bütçesi ne kadar? Tam parayı bilmiyorum çünkü AKSAV'dan geçiyor ama bildiğim kadarı, her şey dahil, anahtar teslim 3.5- 4 milyon Euro.
* Siz aşağıdakilerden hangisisiniz? a. Sinirli b. Hırslı c. İnatçı d. Mükemmeliyetçi Mükemmeliyetçi ve savaşçı.
* Bu yıl festivalde geçen seneye göre .... (boşluğu doldurun!) Türk Sineması'nda kalite patlaması var.
* Keşke yapsaydık dediğiniz şey? İsrail'in önemli yönetmeni Amos Gitai keşke gelseydi.
* Charlize Theron'un geldi-gelmedi meselesi nedir? Theron'un 'The Burning Plane' filminin galasını almak için paramız ve iletişimimiz yetmedi. Film yoksa kendisi de gelmiyor.
* Şöyle bir eleştiri var size, hep ikinci sınıf ya da geride kalmış oyuncuları getiriyorsunuz. Ne diyeceksiniz? Onu hep söylüyorlar ama yanlış. Woody Harrelson geldiği sene 3 film çevirmişti. Robert Altman son filminde ona özel bir rol verdi. Peter O'Toole bize geldiği yıl Oscar'a aday oldu.
* Favori kadın/ erkek oyuncularınız? Nurgül Yeşilçay. Kendisi çok özel, çok olgun ve kültürlü bir kadın. Erkeklerde de ilk aklıma gelen Nejat İşler.
* Malum benim kortej takıntım var. Bazı ünlüler korteje girmemek için festivale bir gün geç geliyor. Diyorum ki ya düzgün yapılsın ya da kalksın! Benim de Sayın Başkan Menderes Türel'den ilk isteğim korteji kaldırmaktı. Kendisi önce kabul etti sonra "Kortejimi geri istiyorum" dedi. "Antalya halkı korteje alışık, onları mahrum bırakamayız" dedi. Biz de akşamüstü kokteyl verip kokteyle katılanları açılışa üstü açık otomobillerle kortejle götürmeye başladık. Tabii her türlü fikre açığız.

TÜREV'E ŞAŞIRDIM
* Festivalde en çok hangi ünlüyü görmek isterdiniz? Francis Ford Coppola! O da geçen sene geldi. Alein Corneau da geldi. Bir tek Ridley Scott kaldı (American Gangster, Gladiator, Alien filmlerinin yönetmeni).
* Oyuncu olsanız kim olmak isterdiniz? Al Pacino.
* Kendi döneminizde en şaşırdığınız Altın Portakal jüri kararı hangisi? İlk senemde 'Türev'in kazanmasına çok şaşırmıştım.
* Altın Portakal'ın ardından TÜRSAK'ın yapacağı diğer işler neler? 14 Kasım'da Komedi Film Festivali, 22 Kasım'da 'Metro Kısa Film Yarışması', 14 Aralık'ta 'Sinema-Tarih Buluşması' ve 27 Aralık'ta 20 sinema öğrencisine 2.5 milyar bütçe verdiğimiz 'Geleceğin Sineması' projesi.

Okura not: Olur mu olur! İnsan bu, hata yapar! Dünkü köşemi sabah bir açtım ki son yazımın başlığı başka... 'Haftaya yapılacaklar yapılmayacaklar' yazıyor. Oysa doğrusu 'Antalya'dan son haberler' olacaktı... Bir karışıklık olmuş ve editör arkadaşlarımın dikkatinden kaçmış işte. Bilginize...