kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Roger Tsien

"Sürpriz oldu"

Giriş Saati : 08.10.2008 16:12
Güncelleme : 08.10.2008 21:23
Yeni Haber
Bu yılın Nobel Kimya Ödülünü Japon Osamu Shimomura ve Amerikalı Martin Chalfie ile paylaşan Amerikalı Roger Tsien, ödülün kendisi için sürpriz olduğunu söyledi.

California'dan telefonla gazetecilerin soruların yanıtlayan Roger Tsien, bu konuda bazı söylentiler bulunduğunu, ancak ödülü kazandığı haberinin kendisi için sürpriz olduğunu kaydetti.

Tsien, Chalfie ile Shimomura'nın, Yeşil Floresan Proteinleri (GFP) keşfi ve bu konudaki çalışmaları için bu yılın Nobel Ödülüne layık görüldükleri açıklanmıştı.

"KUTUP YILDIZI"

İsveç Kraliyet Akademisi, Nobel kimya ödülüyle ilgili açıklamasında, ilk olarak denizanalarında keşfedilen GFP ile ilgili çalışmaları nedeniyle üç bilim adamının bu ödülü paylaştığını bildirdi.

Bilimsel alanda GFP'nin etkilerinin mikroskobun keşfiyle kıyaslanabileceğine dikkat çekilen akademi açıklamasında, 40 yıldan beri GFP'nin, "biyokimyacılar, biyologlar, tıp alanında çalışan bilim adamları ve diğer araştırmacılar için yol gösterici bir kutup yıldızı olduğu" ifade edildi.
İlk kez Şimomura, 1962 yılında, bir deniz anasında yeşil floresan proteinini bulup ayrıştırdı, daha sonra da ultraviyole altında yeşil ışık verdiğini saptadı. Bundan 30 yıl sonra da diğer bilim adamları Chalfie ve Tsien, proteinin floresan ışığını nasıl yaydığı gibi katkılarla bu çalışmayı geliştirdi.
Akademi açıklamasında, bu çalışmaların, aynı zamanda diğer bilim adamlarının birkaç farklı biyolojik süreci takip edebilmesini mümkün kıldığı hatırlatıldı.

Araştırmacılar, GFP'yi kullanarak örneğin Alzheimer hastalığında sinir hücreleri hasarını ya da kanser hücrelerini izleyebiliyor.

ÜÇ BİLİM ADAMININ BİYOGRAFİSİ

Bu yılın Nobel ödülüne layık görülen Osamu Şimomura, 1928 Tokyo doğumlu. Yeşil Floresan Proteinini ilk kez keşfettiği 1962 yılında Princeton Üniversitesinde görevliydi, halen ABD'de yaşıyor.

Martin Chalfie, 1947 ABD doğumlu. 1977 yılında Harvard Üniversitesinde öğrenim gördü. Halen Columbia Üniversitesi biyoloji bilimleri dalında
çalışıyor.

Roger Y. Tsien, 1952 New York doğumlu. 1977'de İngiltere'deki Cambridge Üniversitesinde öğrenim gördü, 1989 yılından beri California Üniversitesinde görev yapıyor.

Bilim adamları, Nobel ödülü kapsamında 10 milyon kron (1,4 milyon doları) parayı paylaşacak, ayrıca bir ödül belgesi alacak.
Haberin fotoğrafları