kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Maldivler'de ilk demokratik seçimler

Giriş Saati : 08.10.2008 10:30
Güncelleme : 08.10.2008 21:22
Yeni Haber
Hint Okyanusu'nda bir grup adadan oluşan Maldivler'de, ilk demokratik devlet başkanlığı seçimleri yapılıyor.

Maldivlilerin birçoğu için bu seçimler, önceki 6 seçimi tek aday olarak kazanan ve Asya'nın en uzun süre iktidarda kalan Devlet Başkanı Mamoun Abdül Gayum için bir referandum olarak görülüyor.

Gayum, bu seçimlerde aralarında demokrasi yanlısı hareketin karizmatik lideri Muhamed Naşid ile eski başsavcı ve reformist Hasan Said'in bulunduğu 5 rakiple yarışacak.

Seçimlerde adayların gerekli çoğunluğu sağlayamaması halinde en yüksek oy alan iki aday arasında seçimlerin ikinci turu yapılacak.

Ülkenin kayıtlı 208 bin seçmeni arasında seçimlere katılımın yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Seçimi kazanacak adayı bekleyen sorunlar arasında, 1.190 mercan adasından oluşan ülkede büyüyen eroin sorunu, Müslüman halk arasında artan tutuculuk ve yükselen deniz seviyesinin bir gün adayı sular altında bırakma ihtimaline karşı alınacak önlemler bulunuyor.

Şimdiki Devlet Başkanı'nı destekleyenler, Gayum'un 30 yıllık iktidarında bu fakir balıkçı ülkesini bir turist cennetine ve Güney Asya'nın ekonomik alanında bir başarı hikayesine dönüştürdüğünü söylüyor. Muhalifler ise Gayum'u, diktatör olmakla ve ailesini zenginleştirmekle suçluyor.

Maldivler'de 1978'de iktidara gelen Gayum, büyük sokak protestoları ve uluslararası baskı yüzünden 2004'te bir hükümet reformu başlatmıştı. Bu reform programı çerçevesinde geçen Ağustos'ta devlet Başkanının yetkilerini azaltan yeni bir anayasa ve bağımsız mahkemelerin kurulması kabul edilmişti.

Gayum, demokrasiye geçiş sürecinde daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu öne sürürek 5 yıllığına daha devlet başkanı olmak istediğini dile getirmiş, ancak bu talebi muhalifleri tarafından ''değişim zamanın geldiği'' öne sürülerek geri çevrilmişti.

AA