kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Hastanın iki kez aynı tetkiki yaptırma hakkı var mıdır?

Sabah bir hastanede muayene olup, tetkiklerini yaptıran kişi; öğleden sonra bir başka hastanede aynı tetkikleri bir daha yaptırabilir mi? Bülent H./Ankara

Maalesef yeterli denetim yapılamadığı için bu tür suiistimaller olabiliyor. Herkesin sağlık kayıtları ortak bir bilgi ağında toplansa ve hekim kendisine başvuran bir hastanın önceki sağlık hareketlerini görebilse, hem daha doğru karar verebilir; hem de gereksiz tetkik ve müdahalelerden kaçınır. Hasta başına iş gücü ve ekonomik kaynaklar azaltılır.

TEDAVİ DEĞİŞİR
Vatandaşlık numarası üzerinden elektronik ortamda herkesin sağlıkla ilgili hareketleri güvenli bir şekilde kaydedilmeli ve bunlara üçüncü kişilerin ulaşması engellenerek, hastanın tedavi için başvurduğu her hekim, bu bilgileri görebilmelidir. Bir diğer yaklaşım ise; Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu tür suiistimalleri önleyecek şekilde ödeme kısıtlamaları getirmesidir. Aynı tanıyla üst üste muayene olma ve hasta adına fatura edilen benzer tetkik ve ilaçların peşi sıra ödenmesi bakımından, aradan makul bir süre geçmesi şart koşulabilir. Ama bu tedbir, hasta güvenliğini ciddi olarak riske eder. Çünkü bazen tıbbi olarak; aynı tetkikin tekrarı, benzer ilaçların birbiri ardınca kullanılması veya başlanan ilacın bir benzeriyle değiştirilmesi gerekebilir. Sağlıkla ilgili kararlar ani ve değişken olabilir. Hastanın verdiği cevaba göre; planlanan tedavide, sürekli değişiklikler gerekebilir. Hekimden hekime, tedavi yaklaşımları değişebilir. Can derdine düşen bir hastanın her zaman için bir başka hekime veya sağlık kurumuna başvurma ve farklı bir görüş alma hakkı vardır.

CİHAZLAR EKSİK
Diğer bir engel de; ülkemizde tıbbi laboratuvarların standardizasyonundaki eksikliktir. Çoğunlukla ne kamu, ne de özel sağlık kurumlarındaki tıbbi laboratuvarlar ve görüntüleme ünitelerindeki cihazlarının ve kullanılan yöntemlerinin standardizasyonu ve akredidasyonu söz konusu değildir. Yetersiz teknikle elde edilmiş bir tomografi veya MR filmiyle gelen hastaya, ikinci kez aynı tetkiki yaptırma gereksinimi olabilir. SGK, hizmet satın alacağı laboratuvarların ve asgari standartlarını belirleyip denetlemelidir.