kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Hastanın boynuna künye takmak hataları önler mi?

Göz ameliyatı için hastaneye giden Saadet K.'nın rahmi alındı. Bu olaydan sonra hastaların boynuna isimlerini ve hastalıklarını içeren künyelerin takılacağı açıklandı. Böyle önlem olur mu? Onur Y./İzmir

Dışarıdan bakanların gözünü alan, koridorlarında hastaların kaybolduğu, binlerce personelin çalıştığı, modern teknolojiyle donatılmış, ünlü hekimlerin bulunduğu devasa sağlık kurumlarında bile ne hatalar oluyor görüyorsunuz. Emin olun bu hatayı, bir kasaba hastanesinin sınırlı imkanlarıyla hastasını tedavi etmeye çalışan cerrah yapmaz. Çünkü, orada hekimle hasta arasında birebir, insani bir ilişki kurulur. Hasta hekimini; hekim de hastasını bir insan olarak algılar. Hekim, kendisine güvenen hastası ameliyat masasına alınırken, ona anestezi verilirken onun yanıbaşında bulunur. Hastasının elini tutar, gözüne bakar ve onunla konuşarak, cesaret vererek uyutulmasına yardımcı olur.

BÜYÜK OLMAK YETMEZ!
Oysa çok büyük(!) bir hastanede hastalar nesneleşebilir. Hekim ameliyat edeceği hastasını tanımaz. Hasta da kendisini kimin ameliyat edeceğini bilmez. Ameliyathane personeli, bekleme salonunda adeta kurbanlık koyunlar gibi sıralarını bekleyen hastaları, dosyalarına bakarak ait oldukları ekibin odasına transfer eder. Ünlü cerrahların yönettiği kalabalık operasyon ekibi de; önlerine yatırılan hastanın kim olduğuna bakmaksızın, sadece tasarlanan ameliyatın yapılacağı vücut kısmını açıkta bırakan yeşil örtüler altındaki hastayı kesip biçerler. İşte bu süreçte bir personel dosyaları karıştırıverirse; lens yerine rahim alınır. Sonra da birileri çıkıp, rahmin alınmasının aslında bu yaştaki kadınlar için ne kadar yararlı olduğuna dair bir görüş beyan eder.

İNSAN MUAMELESİ ŞART
Hastayla hekim arasındaki ilişkinin güvene dayalı bir ilişki olduğu; hastanın canını hekime emanet ettiği; hekimin hastasına özen göstermekle yükümlü olduğu unutulduğunda işler bu raddeye varır ve daha ötesine geçer. Hasta 'Saadet K.' olarak değil; o günkü operasyon listesinde üçüncü sıradaki katarakt vakası olarak algılandığı sürece, hastaların boynuna askerlerdekine benzer künyelerin takılması da bu yanlışlıkları önlemez. Hastalara nesne değil; insan muamelesi yapmak şarttır.