kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'Kara Pazartesi'den korkan Almanya garanti silahını çekti

06.10.2008
Almanya'da mortgage kredilerinin beşte birini veren Hypo için hazırlanan 35 milyar Euro'luk kurtarma planından katılımcıların vazgeçmesi ülkeye kâbus yaşattı. Son dakika çaresi mevduata garanti oldu..
Önce kurtarıldığı açıklandı sonra kurtarılmasından vazgeçildi. Alman mortage devi Hypo Real Estate'in (HRE) çöküş hikâyesinin yazılmasına saatler kala Almanya mevduat sahiplerinin bankalardaki tüm parasını garantiye aldığını duyurdu. Pazar gününü 900 milyar Euro'luk Alman ipotekli konut kredisi pazarının yüzde 20'sine hâkim Hypo Real Estate'i kurtarmaya çalışarak harcayan Alman hükümeti, çareyi tüm özel tasarrufları güvence altına almakta buldu.

PAZARTESİ ENDİŞESİ
Aslında Hypo için iyi haber 28 Ekim'de geldi. Alman hükümetinin liderlik edeceği ve bankaların oluşturacağı bir konsorsiyum 35 milyar Euro'luk kurtarma planı açıkladı. Açıklama sonrası HRE hisseleri değer kazanmaya başladı. Fakat bu sevinç kısa sürdü. "Sürpriz" bir kararla bankalar plandan elini çekti. Alman finans piyasalarını pazartesi ne olacak korkusu sardı. İşin ciddiyeti, yani HRE'nin batmasının tüm Alman bankacılık sektörüne kriz yaşatma endişesi piyasalarda şu yorumların yapılmasına neden oldu: "Pazartesi sabahı Türkiye saati ile 02.00'de Tokyo Borsası açılmadan bir çözüm duyurulmazsa HRE 2 gün içinde batar."

MERKEL TÜKÜRDÜĞÜNÜ...
Paris'te önceki gün yapılan AB zirvesinde İrlanda'yı tüm mevduata garanti verdiği için eleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, HRE krizi sonrası tüm gününü Alman Merkez Bankası (Bundesbank) ve Alman finansal düzenleme kuruluşu BAFIN yetkilileri ile bu işi nasıl çözeceğine harcadı. HRE ve tüm bankacılık sistemi için olumlu açıklama akşam saatlerinde "mevduata güvence" verildiği haberiyle geldi. Merkel, HRE'deki sorunun bankacılık sistemine sızmasına izin vermeyeceklerini açıklamak zorunda kaldı. Alman Maliye Bakanlığı Sözcüzü Torsten Albig ise garantinin ekonomiye istikrar kazandırmak için yapıldığını belirtti. Alman Maliye Bakanı Peer Steinbrück ise "Güncellenen son zarar rakamlarıyla birlikte kurtarma konusunda harekete geçmek daha zor hale geldi. İrlanda'da yapılan hataların faturasını Alman halkının ödemesi can sıkıcı bir durum" derken Bundesbank Başkanı Axel Weber, "Alman ipotek kâğıtları dünya piyasalarındaki en çok güvenilen yatırım araçlarından... Bu alanda yaşayacağımız bir güven bunalımı kredibilitemizi etkiler" açıklamasını yapmak zorunda kaldı.