kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mehmet Şimºek

Büyüme düşer reel sektöre fatura 2009'da çıkar

06.10.2008
Devlet Bakanı Şimşek, mali krizin muhtemelen dibe vurduğunu belirterek reel sektörde krizin dibini bulmasının 2009 ortalarını bulacağını dile getirdi..
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel krizden dolaylı yollardan etkileneceğini belirterek, "Türkiye'ye yansıması dünya ve Avrupa ekonomisindeki yavaşlama ile 'finansman boyutu' gibi iki dolaylı kanalla olacak. Küresel kriz finans piyasaları açısından muhtemelen dibe vurdu, ancak reel ekonomilere yansımaları açısından dünya ekonomisi henüz krizin ortasında bulunuyor. Reel ekonomiye yansımaları açısından dibini bulması 2009'u bulacak" dedi. Bakan Şimşek, Kanal 24'te küresel ekonomik gelişmeleri ve Türkiye'ye yansımalarını değerlendirirken şu mesajları verdi:

BİZİ İKİ YOLLA ETKİLEYECEK'

* TÜRKİYE'YE YANSIMASI:
Türkiye de küresel ekonomideki gelişmelerden mutlaka etkilenecek ancak bu etki dolaylı olacak. Bankalarımız, sermaye yeterlilik oranı ile güçlü yapıda, batıdaki gibi yüksek riskli enstrümanlara yatırım yapmadı. Bu nedenle krizin etkisi sınırlı olacak. Türkiye'ye yansıması, dünya ve Avrupa'daki yavaşlama ile "finansman boyutu" gibi iki dolaylı kanalla olacak.

* İHRACAT OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR: En büyük ticari ortağımız Avrupa ekonomisi durgunluğa girdi. Bu, ihracatı olumsuz etkileyebilir. Türkiye son yıllarda dış pazar çeşitlendirme politikası ile 218 farklı pazara ihracat yapılıyor. Bu sayede küresel ekonomik durgunluğun ihracata etkisi sınırlı olacak.

* BORÇLANMA MALİYETİ ARTACAK: Kriz nedeniyle dış borçlanma maliyeti ve imkânları zorlaşıyor. Tasarruf açığı olan Türkiye'nin, dış kaynağa ihtiyacı var. Krizin Türkiye'ye etkisi kısa dönemli olur. Şirketlerin büyüme potansiyeli ve bankacılık sistemindeki sağlıklı yapı nedeniyle, Türkiye bu krizi bir kazanca dönüştürebilir.

* BÜYÜME HIZI AZALIR: Kriz nedeniyle Türkiye bu yıl ve belki 2009'da potansiyelinin altında büyüyecek. Orta ve uzun vadede hedef yeniden yakalanacak. Son dönemde yabancı yatırımcılarda Türkiye'ye yönelik kaygı yok. Kesin olmamakla birlikte, küresel kriz finans piyasaları açısından muhtemelen dibe vurdu, ancak reel ekonomilere yansımaları açısından dünya ekonomisi henüz krizin ortasında bulunuyor. Reel ekonomiye yansımaları açısından dibini bulması 2009'u bulacak.