kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Türkmenistan'daki işçilerimiz, işadamlarımız dostluk köprüsü'

04.10.2008
Başbakan Erdoğan, Türkmenistan'ı "ata yurdu" olarak gördüklerini belirterek şöyle konuştu: "Biz buradaki işadamlarımızı, yatırımlarımızı, işçilerimizi ve ailelerini bir dostluk, kardeşlik köprüsü olarak görüyoruz."..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'daki yatırımları, işadamları ve işçileri Türkiye ile Türkmenistan arasında dostluk köprüsü olarak gördüğünü söyledi. Erdoğan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 700 milyon dolar olduğunu ve bu rakamı yeterli görmediğini kaydetti. Türk işadamlarının Türkmenistan'da karşılaştıkları sorunlara da değinen Başbakan Erdoğan, bu sorunlar arasında vize ve araç geçişlerinden alınan yüksek ücretin de bulunduğunu söyledi.

ENERJİ KORİDORU
Başbakan Erdoğan, Ortadoğu, Karadeniz Avrupa arasında enerji koridoru oluşturan, Karadeniz ile Ortadoğu'daki petrol ve doğalgazın batı ülkelerine taşınmasında Türkiye'nin en güvenilir güzergâh olduğunu belirterek, Türkiye, bölge ve dünyadaki en stratejik enerji üslerinden biri olacak, Türkmen doğalgazının Hazar boru hattı ile geçişinin sağlanmasının, Türkmenistan ve Türkiye'yi daha etkin bir konuma getireceğine inanıyorum. Her iki ülkeyi daha aydınlık ve müreffeh bir gelecek bekliyor" diye konuştu.

BİR MİLLET İKİ DEVLET'
Başbakan Erdoğan, içinde bulunulan dönemde banka kredilerinde herhangi bir değişimin söz konusu olmadığını belirterek, bu oranın yüzde 2-3 seviyelerinde bulunduğunu, bunun da finansal sektörü etkileyecek bir oran olmadığını kaydetti. "Soydaşlarımız, kardeşlerimiz ve akrabalarımız olarak gördüğümüz ülkelerle ilişkilerimize ayrıcalıklı bir önem veriyoruz" diyen Erdoğan, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'daki ihtilafların çözüme kavuşması için her türlü çabayı gösterdiklerini de ifade etti. Türkmenistan'ın merhum Cumhurbaşkanı Saparmurad Türkmenbaşı'nın 'bir millet iki devlet' sözlerini de hatırlatan Erdoğan, iki ülke arasındaki münasebetleri bu sözün ortaya koyduğunu kaydetti. Erdoğan, bir Türk firmasınca yaptırılan anaokulu açılışında da "Buradaki işadamlarımı, yarıtımlarımızı, işçilerimizi ve ailelerini Türkiye ile Türkmenistan arasındaki dostluk, kardeşlik köprüsü olarak görüyoruz" dedi.