kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hazine Bakanı Henry Paulson, planın Temsilciler Meclisi'nden geçmesinin ardından hızlı bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Kimse almazsa ABD batıkları toplayacak

04.10.2008
Bush'un imzasıyla ilk adımı tamamlanan plana göre Hazine, ihalelere girip batık kredi alacak..
ABD 700 milyar dolarlık kurtarma planının ilk aşaması Meclis'te kabul edilmesiyle tamamlandı. Buna göre yapılacaklar ise şöyle:

* Bankalar ellerindeki mortgage'a dayalı varlık ve kredileri ihalelerle satacak. En yakın ihale 1 aydan önce düzenlenemeyecek.

* Süreci işletmek üzere özel finans şirketleri tutulacak.

* ABD Hazinesi tarafından 10'a yakın varlık yönetim şirketi kullanılacak.

* Bankalar mortgage kredilerini halihazırda gerçek değerinin yüzde 20 altında fiyatla elden çıkarıyor. Eğer ihalelerde hiçbir özel yatırımcı bu parayı vermeyi kabul etmezse o zaman ABD Hazinesi devreye girecek ve piyasa fiyatları (5 yıllık beklenti) üzerinden batık kredileri alacak.

* İlk yapılan ihaleye büyük bir ilgi gelmesi bekleniyor. Çünkü bu kötü durumdaki kredilere ne kadar fiyat verileceği ve fiyatın ne şekilde oluşacağı sonraki süreci de önemli ölçüde belirleyecek.

* ABD Hazinesi ihale sürecinin nasıl işletileceği ile ilgili olarak genelgeler hazırlayacak ve özel şirketlerin kendilerine çıkar sağlamamalarına dikkat edecek.

FONLAR DA GİRECEK
*
Hazine 700 milyar dolara kadar para ödeyebilecek. Ancak özel şirketlerin de bu sürece dahil olmasını özendirmeye çalışacak.

* ABD'li bir yatırım bankasının açıkladığına göre özel yatırım fonlarının bu konuda ayırabileceği büyük bir kaynak bulunuyor. Hazine kurtarma planını kabul ederek bu sürecin sadece önünü açtı.

* İhale süreci klasik bir biçimde işlerse alıcılar bir fiyat vererek istedikleri kötü durumdaki kredi miktarını belirtecekler. Ve en yüksek fiyatı veren alıcıya bu alacaklar devredilecek.

* Planın çalışıp çalışmadığını söyleyebilmek için ise en az birkaç ay geçmesi gerekiyor.