kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Saldırı K. Irak'tan 15 şehit 6’sı ağır 21 yaralı

04.10.2008
PKK'lı teröristlerin K. Irak'tan Türkiye'ye geçişlerindeki en büyük engel olarak gördüğü Aktütün Jandarma Karakolu yine saldırıya uğradı. 15 askerin şehit düştüğü Aktütün'de, 23 PKK'lının öldürüldüğü açıklandı..
Kuzey Irak sınırına 4 kilometre mesafede bulunan ve stratejik konumu nedeniyle teröristlerin Türkiye'ye geçişlerinde en büyük engel olan, Hakkâri'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Jandarma Karakolu 16 yılda 5'inci kez saldırıya uğradı. Daha önceki 4 saldırıda 29 askerin şehit olduğu karakolda, önceki günkü saldırıda da biri astsubay, 6'sı uzman erbaş, 8'i de er toplam 15 asker şehit oldu. 6'sı ağır 21 asker de yaralandı. İki uzman çavuştan ise haber alınamıyor. Çatışmada 23 terörist etkisiz hale getirildi. Önceki gün, köylülerin cuma namazına gitmesinin ardından öğleden sonra saldırıya geçen teröristler, önce 400 kadar askerin bulunduğu karakolun batı tarafının güvenliğini sağlayan Bayraktepe bölgesini hedef aldı. Teröristler, Dağlıca baskınında olduğu gibi daha önceden katırlarla getirip bölgede uygun noktalara yerleştirdikleri sanılan RPG roketatar, bixi ve ağır makineli silahlarla saldırıya geçti. Saldırıdan önce takviye olarak gönderilen bir Özel Harekât timinin de aralarında bulunduğu Bayraktepe'deki bir bölüğe yakın asker, anında karşılık verdi. Karakolda bulunan diğer askerlerin de katıldığı çatışmalar geceye kadar sürdü. Helikopterler ve F-16'ların da havadan bombardımanla destek verdiği çatışmalarda, teröristler havan ve topçu ateşine tutuldu.

AĞIR YARALILAR ANKARA'YA
Bu arada bölgeye destek bir Jandarma Özel Harekât bölüğü ve bir komando bölüğü de kaydırıldı. Ancak çoğu ilk saldırı sırasında olmak üzere 15 asker şehit olurken, 21 asker de yaralandı. İki uzman çavuş ise kayboldu. Yaralılardan durumları ağır olan 6 asker, Hakkâri Asker Hastanesi ve Yüksekova Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından helikopterle Van'a getirildi. Van Askeri Hastanesi'nde tedavi altına alınan ve geceyi burada geçiren yaralı askerler, dün sabah ambulans uçakla Van'dan Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne sevk edildi. Bölgedeki yerel kaynaklar ve köy korucularının verdiği bilgiye göre saldırı, 3 ekim cuma günü saat 11.30'dan sonra başladı. Yerel kaynaklar, olayla ilgili olarak şunları aktardı: "Cuma namazı için sala verilmişti. Cemaat yeni yeni camide toplanıyordu. O sırada silah sesleri duyuldu, çatışma olduğu haberi geldi. Ne oldu ise Bayraktepe'de olmuş. İlk olarak Aktütün Kara kolu'nu koruyan Bayraktepe'deki mevziler teröristlerce düşürülmüş. Buradaki makineli silahlar ve havanlarla çevredeki mevziler ve karakolun etrafı ateş altına alınmış. Daha çok karakolu koruyan mevzilerdeki askerler şehit düşmüş." Yerel kaynaklar, teröristlere yönelik hava harekâtının, ilk saldırıdan yaklaşık 3 saat sonra başlatıldığını aktardı. Kaynaklar, "Şehitlerin cenazeleri, güvenlik mevzilerinde ve karakolda kaldı. Ancak 4 Ekim Cumartesi sabahı saat 09.00 sıralarında tüm şehitlere ulaşılabildi" dedi. Öte yandan askeri kaynaklar, termal kameralarla çevrili bölgenin sürekli izlendiğini, ancak devam eden sağanak yağış nedeniyle kameraların işlevselliğinde aksaklık olduğunu kaydetti.

TEZKEREYLE AYNI DÖNEMDE
Genelkurmay dün sabah saatlerinde acil bir basın toplantısı düzenleyerek saldırıyı duyurdu. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'nün batıdan emniyetini sağlayan Bayraktepe'deki unsurlarına karşı dün öğleden sonraki saatlerde bölücü terör örgütü tarafından, Irak'ın kuzeyinde bulunan ağır silahlarının da desteğiyle saldırıda bulunulmuştur" dedi. Zayiatın büyük kısmının Irak'ın kuzeyinden yapılan ağır silah atışları nedeniyle meydana geldiğini vurgulayan Gürak, "23 terörist etkisiz hale getirilmiş olup, Hava Kuvvetleri ve topçu ateşleri sonucunda etkisiz hale getirilen terörist miktarı henüz tespit edilememiştir" açıklamasını yaptı. Gürak, bölgeye bir Jandarma Özel Harekât bölüğü ile bir komando bölüğünün takviye edildiğini bildirdi. Bayram boyunca eylem yapmayacağını açıklayan örgüt, bayram biter bitmez ilk kanlı saldırısını da gerçekleştirmiş oldu. Geçen yılki Dağlıca baskını, TBMM'nin hükümete, sınır ötesi operasyon yapma yetkisi verdiği tezkere kararının hemen ardından yapılmıştı. Aktütün baskını da tezkerenin yenilenmesi hazırlıkları sırasında yapıldı.

Ceyda KARAASLAN-Ersan ATAR Osman AYDOĞAN-Mürsel ACAY Ercan DEMİRCİ-Umut TÜTÜNCÜ Nihat FIRAT / SABAH
Haberin fotoğrafları