kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hatay rüzgar enerjisinde cazibe merkezi

Giriş Saati : 04.10.2008 11:34
Güncelleme : 04.10.2008 20:50
Yeni Haber
Türkiye ortalamasının üzerinde rüzgar potansiyeline sahip olan Hatay'ın gelecekte ''Rüzgar Enerjisi''nin cazibe merkezi olacağı bildirildi.

Hatay'ın Samandağ ilçesinde 2 ayrı mekanda rüzgar santralı kurma çalışmaları yapan, merkezi İzmir'de bulunan EZSE Elektrik Üretim Şirketinin Genel Müdürü Yüksel Oktay, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaklaşık 40 yıldır kullanılan rüzgar santralleriyle Türkiye'nin 10-15 yıl önce tanıştığını, son yıllarda yabancı ortaklı Türk kuruluşların çabasıyla bu açığın giderilmeye çalışıldığını söyledi.

Türkiye'nin birçok bölgesinde santral kurmak için araştırmalar yaptıklarını, Hatay'ın Samandağ ilçesinin buna çok uygun olduğunu belirlediklerini ifade eden Oktay, şunları kaydetti:

''Samandağ'da birbirine yakın olan 2 ayrı mekanda 9 türbinli 'Türbe' ve 14 türbinli 'Samandağ' adlı rüzgar santralı kurma çalışmalarımız var. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) gerekli izinleri aldık. İstimlak çalışmasına başladık. Tekebaşı beldesi halkından büyük destek görüyoruz. Arazisini satın alacağımız köylülerin aynı mekanda tarım yapmalarına izin vereceğiz. Önümüzdeki yılın ekim ayında tamamlanacak ve 57.5 megavat elektrik üreteceğimiz santral sayesinde 80 bin hanenin elektrik gereksinimini karşılayacağız.''

Çevre dostu olan Rüzgar Santrallarının pahalı bir yatırım olduğunu belirten Oktay, şöyle devam etti:

''Şu anda Türkiye genelinde Çanakkale, Aydın, İstanbul, Muğla, İzmir, Balıkesir, Tekirdağ, Manisa ve Bursa gibi illerde toplam 700 megavat elektrik üretiliyor. Her yıl bin megavat üretim hedef alınmalıdır. 2015 yılında yeni yatırımcılar sayesinde kapasitenin 10 bin megavatı bulacağına inanıyorum. Ancak, devlet rüzgar değirmenleri parçaları üretecek firmalara AR-GE desteği sağlamalı, bürokrasi azaltılmalı, vergi indirimi yanında yatırımcılara ithalat kolaylığı sağlanmalı, elektrik üreticilerine rüzgar enerjisi kotası koyması gerekir.''

VALİ MİROĞLU: ''HATAY'A YATIRIM YAPANLAR ŞANSLI''

Hatay Valisi Nusret Miroğlu, kentte rüzgar santralı kurmak için 7 kuruluşun 9 ayrı mekanda girişimlerinin bulunduğunu söyledi.

Aksa Enerji'nin Samandağ Sebenoba'da 15 türbinden 30 megavat elektrik ürettiğini ve bunu devlete satmaya başladığına dikkati çeken Miroğlu, ''Türkiye ortalamasının üzerinde rüzgara sahip olan kentimizde rüzgar santrali yatırımı yapacak şirketlere her türlü kolaylığı sağlayacağız. Bunun için valilik bünyesinde büro oluşturduk. Teknik elemanlarımız ve diğer görevliler yatırımcı kuruluşun tüm sorunların çözümüne katkı sağlayacaklar'' dedi.

(AA)