kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erdoğan, Türkmen lider Berdimuhamedov ile görüştü

Giriş Saati : 04.10.2008 08:24
Güncelleme : 04.10.2008 12:57
Yeni Haber
Başbakanlığa ait özel ANA uçağıyla Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kabul edildi. Türkmenistan Başkanlık Sarayı'ndaki görüşmede ikili işbirliği konuları ele alındı.

Başbakan Erdoğan'ı Aşkabat'taki uluslararası havaalanında Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov karşıladı. Türkiye Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı ve elçilik mensupları da havaalanında hazır bulundu. Başbakan Erdoğan'ı uçaktan inerken Türkmen milli giysilerindeki gençler çiçek ve ekmekle karşıladı. Erdoğan ekmekten bir lokma aldıktan sonra Dışişleri Bakanı Meredov ile selamlaştı. Aşkabat Havaalanı'nda biraz dinlenen Başbakan Erdoğan buradan Başkanlık Sarayı'na hareket etti.

Erdoğan'ı ve beraberindeki heyeti Başkanlık Sarayı'nda Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, sıcak bir şekilde karşıladı. Ardından Berdimuhamedov ile Erdoğan basına poz verdi. Türkmen lider Berdimuhamedov, kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin elde ettiği başarılardan gurur duyduklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan da, iki ülke arasında siyasi, ekonomik, kültürel, askeri ve birçok alanda birlikteliğin olduğunu söyledi. Tek millet iki ayrı devlet olarak geleceğe yönelik projeler hazırladıklarını dile getiren Erdoğan, bu projelerin daha güçlü hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan ayrıca, Bunları güçlü hale getirdikçe, hep birlikte güçlü hale gelecekleri ve geleceğin bu noktada çok daha aydın olacağını ifade etti.

Samimi ortamda geçen görüşmelerde Türkmen lider Berdimuhamedov, yeni Kalkınma döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerin hız kazandığını ve ülkede hayata geçirilen büyük reformlarda büyük payı olan Türk şirketlerinin faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan, Türk şirketlerine olan güveninden dolayı Berdimuhamedov'a teşekkür ederek, Türkmen gazının Türkiye'ye ulaştırılmasına ilgi gösterdiklerini belirtti. Erdoğan, Berdimuhamedov'un uluslararası boru hatların güvenliği konusundaki girişiminin de Türkiye tarafından desteklendiğini söyledi. Taraflar iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da pekiştirilmesine hazır olduklarını dile getirdi. Daha sonra Türkmen lider Berdimuhamedov Erdoğan'ın onuruna akşam yemeği verdi.

Başbakan Erdoğan ziyaretinin ikinci gününde sabahın erken saatlerinde Sehil Türk şirketinin kurduğu anaokulunun açılışına katılacak. Oradan ülkenin ilk Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın türbesine ve Bağımsızlık anıtına çelenk koyacak. Daha sonra da Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet ikamet ettiği President Oteli'ndeki Türkmen-Türk İş Konseyi'ne katılacak. Başbakan ayrıca, otelde Türkmenistan'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bayramlaşmak üzere bir araya gelecek.

Başbakan Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Türkmenistan'a geldi.

(CİHAN)