kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Carlos Ghosn

"Bugünlerde Türkiye'de olmak Paris'te olmaktan çok daha iyi"

04.10.2008
Finans krizine dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Renault'nun başkanı Ghosn ilginç bir yorum yaptı: Türkiye'deki fuara gitmek isterdim. Zaten bugünlerde Türkiye'de olmak Paris'te olmaktan daha iyi..
Avrupa genelinde yaşanan olumsuz hava Fransız bankaları gibi Renault Başkanı Carlos Ghosn'u da derinden etkilemişe benziyor. Paris'te Autoshow'da konuşan Ghosn'un tercihi, küresel mali krizin ortasında bulunan Fransa yerine Türkiye'de olmak. Ghosn, Türkiye'de gerçekleştirilecek otomobil fuarına katılma konusundaki sorulara "Türkiye'ye gitmeyi çok isterdim. Bugünlerde zaten Türkiye'de olmak Paris'te olmaktan daha iyi" dedi. Nissan'ı iflastan kurtaran ve 'buz kıran' lakabı ile tanınan Carlos Ghosn'un diğer Türkiye tespiti ise rekabetteki en büyük kozun döviz kuru olması.

YTL AVANTAJI ARTIRIYOR
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmamasının şu anda bir avantaj olduğunu söyleyen Ghosn, lira ve Euro karşılaştırmasında "Türkiye'nin rekabet gücü Türk Lirası'nın Euro'ya olan durumu tarafından belirlenecek. Türkiye'nin AB'ye üye olmaması demek henüz kendi para birimi var demektir. Bu krizin, Türkiye'nin Avrupa ile ilgili rekabet gücü konusunda etkisi olacağını sanmıyorum. Türkiye'nin Euro bölgesi dışında olmasının bir avantajı var" dedi. Carlos Ghosn, Türkiye'den ihracat yapan şirketlerin henüz lira kullanıyor olmalarından yakınmadıklarını söylüyor ve ekliyor: "İhracat için liranın rekabet gücü yüksek bir para birimi olduğunu düşünüyoruz." Renault'un piyasa payının ilerlediğini de söyleyen Ghosn, "Her yıl istediğimiz kadar artmıyor ama Avrupa ve Türkiye'yi de içeren geniş Avrupa'da pazarımızı genişlettik" dedi. Eylül sonuna kadar satış sayılarına bakıldığında Renault'nun Avrupa'da piyasa payını artırdığı görülüyor. "Evet, saldırıdayız ancak piyasalar gerilediği için görünmüyor. Piyasalar bu kadar gerilediği zaman hemen büyümeyi görmek mümkün olmayabilir" diyen Carlos Ghosn, bu durumda piyasa payını izlemenin faydalı olacağı kanaatinde.