kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cumhurbaşkanı Gül CERN'e gidiyor

Giriş Saati : 04.10.2008 12:18
Güncelleme : 04.10.2008 13:43
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, evrenin oluşum sırlarını ortaya çıkarmayı hedefleyen "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC)" deneyinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü CERN'i ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Fransa, Finlandiya ve Estonya'ya ziyaretlerde bulunacağı bildirildi. Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 6 Ekim'de Fransa'nın Evian Kenti'nde Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) tarafından düzenlenecek olan "Dünya Siyaseti Konferansı"nın açılışında bir konuşma yapacak. Gül ardından, 7 Ekim Salı günü konaklayacağı Cenevre'de Türkiye'nin de gözlemci üyesi olduğu ve halen "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC)" deneyinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü - CERN'i ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7-9 Ekim'de Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen'in daveti üzerine Finlandiya'ya, 9-11 Ekim'de ise Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves'in davetlisi olarak Estonya'ya resmi ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanı Gül, Finlandiya'da, Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Başbakan Matti Taneli Vanhanen, Meclis Başkanı Sauli Vö Niinistö, Finlandiya eski Cumhurbaşkanı ve "Bağımsız Türkiye Komisyonu" Başkanı Martti Ahtisaari ile görüşecek, Türkiye-Finlandiya İş Toplantısı'na katılacak, Tatar-Türk Toplum Merkezi'ni ve Yuvaskula Üniversitesi'ni ziyaret edecek. Ziyaret sırasında TÜBİTAK ile Finlandiya Akademisi arasında bir işbirliği anlaşması da imzalanacak. Gül ayrıca Helsinki'deki Uluslararası Kültür Merkezi CAISA'da, gerçekleştirilecek olan "Türk Kültür Ayı" etkinliklerine de katılacak.

Gül, Estonya'da ise, Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves, Başbakan Andrus Ansip ve Parlamento Başkanı Ene Egma ile görüşecek ve Türk-Eston İş Konseyi Toplantısı'nda bir konuşma yapacak. Gülk ayrıca, Türk dili ve edebiyatı ile ilgili çalışmalarından ötürü Eston Şair ve Çevirmen Ly Seppelin Ehin'e "Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Plaketi ve Beratı" verecek.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Finlandiya ve Estonya'daki temas ve görüşmeleri kapsamında, ikili ilişkiler ve işbirliği ile Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ele alınacağı, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunulacağı bildirildi.

(ANKA)