kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hain saldırıya dünyadan tepkiler

Giriş Saati : 04.10.2008 13:01
Güncelleme : 04.10.2008 22:34
Yeni Haber
Hakkari Şemdinli Aktütün Karakolu'na karşı PKK terör örgütü tarafından düzenlenen saldırı sonucu 15 Türk askerin şehit edilmesi olayı dünya medyasında yankı buldu. BBC, "Türk askerleri çatışmalarda öldürüldü" derken, CNN International saldırının "PKK'lı teröristlerin" son birkaç aydaki en öldürücü eylemi olduğunu belirtti.

İngiliz yayın kurumu BBC, "PKK'lı teröristlerin" 15 askeri öldürdüğünü bildirdiği haberinde ordu ile "teröristler" arasında sık sık çatışmalar olduğunu kaydetti.

PKK'nın son dönemde sorumlu tutulduğu büyük saldırılara dikkat çeken BBC, ayrıca üç Alman dağcısının kaçırılması olayını da anımsattı.

CNN International ise, Aktütün Karakolu saldırısına ilişkin TSK açıklamalarına dikkat çekerken "Saldırının, son birkaç aydaki PKK'lı teröristlerin, Türk askerlerine yönelik en öldürücü saldırısı gibi görüldüğü"nü de belirtti.

Aktütün saldırısını duyuran Alman yayın kurumu Deutsche Welle ise, "Yasadışı PKK örgütünün, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne düzenlediği saldırıda 15 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi" dedi.

ABD, TERÖR SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Jandarma Karakoluna yapılan terör saldırısını şiddetle kınadı.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "ABD adına, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Şemdinli'de PKK'nın yaptığı saldırıyı kınar. Türk vatandaşlarının yasını paylaşıyoruz ve olayda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyoruz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ABD Başkanı George Bush'un, terör örgütü PKK'yı ABD, Türkiye ve Irak'ın ortak düşmanı olarak nitelendirdiği hatırlatılarak, "Biz de PKK'ya uzun bir süredir yapmakta olduğumuz çağrıyı tekrarlayarak, silahlarını bırakmaya ve şiddeti tamamen sona erdirmeye davet ediyoruz" ifadesine yer verildi.

NATO, TERÖR SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne bölücü terör örgütü tarafından dün yapılan ve 15 Mehmetçiğin şehit olduğu saldırıyı "şiddetle kınadığını" bildirdi.

Yazılı açıklamasında, saldırıda hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı dileyen NATO Genel Sekreteri, NATO mütteffiklerinin terörle mücadelede Türkiye ile güçlü dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

AB DÖNEM BAŞKANLIĞI TERÖR SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

AB Dönem Başkanı Fransa, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne bölücü terör örgütü tarafından dün yapılan ve 15 Mehmetçiğin şehit olduğu saldırıyı "şiddetle kınadığı" bildirildi.

Dönem Başkanlığı açıklamasında, AB'nin Türk makamlarıyla "tam dayanışma" içinde olduğu vurgulanarak, saldırıda hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı dilendi.

Açıklamada, "Dönem Başkanlığı, AB'nin terör listesinde bulunan PKK'yla mücadelesinde kararlılıkla Türkiye'nin yanındadır" denildi.

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da terör saldırısını şiddetle kınayarak, Türkiye'nin acısını paylaştığını bildirdi.

İTALYA, TERÖR SALDIRISINI KINADI

İtalya, Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Jandarma Karakoluna düzenlenen terör saldırısını nefretle kınadı.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, saldırı haberinden büyük üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, "İtalyan hükümeti ve halkı adına Büyükelçiliğimiz, gerçekleştirilen terör saldırısını derin bir nefretle kınar, bu acılı günde de dost Türk halkı ile dayanışma halinde olduğunu bildirir" denildi.

IRAK HÜKÜMETİ SALDIRIYI KINADI

Irak hükümeti, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne bölücü terör örgütü tarafından dün yapılan ve 15 Mehmetçiğin şehit olduğu saldırıyı kınadığını açıkladı.

Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, PKK faaliyetlerinin sınır bölgelerine ve Türkiye ile Irak'ın ortak güvenliğine ciddi bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

Debbağ, açıklamasında, Türk hükümetine konuya makul ve itidalli yaklaşması çağrısında bulunuldu.

AB GENİŞLEME KOMİSERİ REHN, TERÖR SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne bölücü terör örgütü tarafından dün yapılan ve 15 Mehmetçiğin şehit olduğu saldırıyı şiddetle kınadı.

Rehn, yazılı açıklamasında, "şiddet kullanılarak siyasi amaçlara ulaşma çabasının hiçbir demokraside kabul edilemeyeceğini" vurgulayarak, "bu tür saldırıların, adına yapıldığı topluma hiçbir fayda getirmeyeceği" uyarısında bulundu.

Genişleme komiseri Rehn, saldırıda hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarıyla Türk halkına başsağlığı diledi.

AGİT, ŞEMDİNLİ'DEKİ SALDIRIYI KINADI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Dönem Başkanı ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, 15 askerin şehit olduğu terörist saldırıyı kınadı.

Stubb, "AGİT üye bir ülkede düzenlenen bu saldırıyı kınayanlar arasına katılıyor. Türkiye'ye ve kurbanların ailelerine başsağlığı diliyorum." açıklamasını yaptı.

Alexander Stubb, AGİT'in nerede olursa olsun terörizmi net bir biçimde kınadığını ve teröre karşı savaşta yoğunlaşan uluslararası işbirliğini desteklediğini hatırlattı.

AJANSLAR