kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'de bayramın acısı fena çıktı

04.10.2008
İMKB 3 günlük bayram tatili sonrası sert düşüşle açıldı. Dünyada toparlanmaya karşın İMKB yüzde 4.1 değer yitirdi. Dolar ise cuma gününe göre yüzde 5 arttı ve 1.31 ile 5 ay önceki seviyeye yükseldi..
Hafta başında kara pazartesiyi ucuz atlatan ve 3 günlük bayram tatili nedeniyle ABD ve Avrupa'da yaşanan kaostan sıyrılan Türkiye, bayram sonrası ilk işlem gününde sert düşüşler yaşadı. Borsada gün içinde yüzde 6'ya yaklaşan düşüşlerle sarsılırken dolar 1.30 YTL'yi aşarak 5 ay önceki seviyelerini gördü. Faiz ise yüzde 21'lere yaklaştı. ABD'nin 700 milyar dolarlık paketinin pazartesi Kongre'de kabul edilmemesi nedeniyle Avrupa ve ABD borsaları ağır yara almıştı. Pazartesi bayram tatili nedeniyle tek seans açık olan İMKB ise yüzde 1.38'lik kayıpla kurtarmıştı. 3 günlük bayram tatili sırasında Avrupa'nın önemli bankalarından Fortis, Dexia, Bradford&Bingley gibi bankalar kamulaştırılırken borsalar ağır kayıplar yaşadı. İMKB ise tatil sayesinde ucuz kurtuldu. ABD'nin Temsilciler Meclisi'nde tekrar oylama öncesi Avrupa borsaları toparlanmaya çalışırken İMKB'de geciken tepkisini verdi. Güne yüzde 5'lik sert düşüşle başlayan İMKB'de endeks gün sonuna gelindiğinde yüzde 4.16 değer yitirmişti. Gün içinde kayıplar yüzde 6'lara ulaştı. Düşüşte bankacılık hisselerinin etkisi yüksek oldu. Bazı şirket sahiplerinin borsadaki düşüş nedeniyle kendi hisselerinde alım yaparak destek vermesi düşüşün hızlanmasını durdurdu.

FAİZDE YÜKSELİŞ
Piyasalardaki atmosfer faizleri de olumsuz etkiledi. Bono piyasasında 14 Nisan 2010 vadeli gösterge kâğıdın bileşik faizi ilk işlemlerde yüzde 20.07 seviyesinden açılarak pazartesi günü kapanış verilerine göre 65 baz puan arttı. Gün sonunda ise faizler yüzde 20'li seviyeleri sürekli test etti. Kapanışta işlemler yüzde 19.93 seviyelerinden geçti.