kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Küresel krize hazırlıklıyız"

Giriş Saati : 04.10.2008 11:23
Güncelleme : 04.10.2008 20:50
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli küresel dalgalanmanın, tüm açık piyasaları az ya da çok etkisi altına aldığını belirterek, ''Türkiye olarak küresel krize karşı son derece hazırlıklıyız. Tedbirlerimizi de almış bulunuyoruz'' dedi.

Erdoğan, Aşkabat President Otel'de düzenlenen Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, ekonomik dalgalanmanın ABD ile sınırlı kalmadığını söyledi.

Krizin tüm açık piyasaları az ya da çok etkisi altına aldığını ifade eden Erdoğan, ''Türkiye olarak küresel krize karşı son derece hazırlıklıyız. Tedbirlerimizi de almış bulunuyoruz. Özellikle 1980 sonrasında Türkiye'nin, ortalama 3 yılda bir ekonomik krizlere sahne olması bize ciddi tecrübeler kazandırmıştır. Hükümetimiz döneminde çok köklü reformları hayata geçirdik. Finans ve mali sektörü yeniden yapılandırdık. Özellikle bankacılık sektörünü çok sağlam temeller üzerine inşa ettik. Örneğin bu dönemde bankaların kredi noktasında herhangi bir geri dönüş sıkıntısı olmamıştır.''

AB üyeliğinin Türkiye'nin tarihi hedeflerinden biri olduğunu dile getiren Erdoğan, iktidarları süresince bu hedefe yönelik somut adımlar attıklarını ve müzakereleri kararlı bir şekilde sürdürdüklerini belirtti.

Erdoğan, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya'daki ihtilafların çözüme kavuşması için Türkiye olarak her türlü çabayı gösterdiklerini de ifade etti. Türkmenistan'ın bağımsızlıktan sonra gösterdiği gelişmelere dikkati çeken Erdoğan, Türkiye olarak Türkmenistan'ın elde ettiği başarılardan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Türkmenistan'ın merhum Cumhurbaşkanı Saparmurad Türkmenbaşı'nın ''bir millet iki devlet'' sözlerini de hatırlatan Erdoğan, iki ülke arasındaki münasebetleri bu sözün ortaya koyduğunu kaydetti.

''TÜRKMENİSTAN ATA YURDUMUZ''

Başbakan Erdoğan, ''Bizler Türkmenistan'ı ata yurdumuz olarak görüyoruz. Nitekim Türkmenistan'ın bağımsızlığını ilk günden itibaren destekledik ve kalkınma mücadelesinde elimizden gelen gayreti gösterdik'' diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye ve Türkmenistan'ın ''dost olmanın ötesinde adeta akraba, kardeş olduklarını'' dile getirdi. İktidarları döneminde Türkiye'nin gösterdiği ekonomik gelişmelere de değinen Erdoğan, ekonomideki göstergelerden örnekler verdi.

Erdoğan, Türkiye'ye 2003 yılından önce gelen yıllık ortalama küresel yatırım miktarının 1 milyar dolar olduğunu, 2007 yılı sonu itibariyle bu rakamın 22 milyar dolara ulaştığını, bu yılki tahminin ise 15 milyar dolar olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, hedeflerinin Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşımak olduğunu bildirdi.

''SOYDAŞLARIMIZ OLARAK GÖRDÜĞÜMÜZ ÜLKELERLE İLİŞKİLERİMİZE AYRICALIKLI BİR ÖNEM VERİYORUZ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkmen doğalgazının Hazar boru hattı ile geçişinin sağlanmasının, Türkmenistan ve Türkiye'yi daha etkin bir konuma getireceğine inanıyorum'' dedi.

Erdoğan, Aşkabat President Otel'de düzenlenen Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, komşu ülkelerle Türkiye'nin ilişkilerine değinerek hedefin düşman kazanmak değil dost kazanmak olduğunu söyledi.

''Soydaşlarımız, kardeşlerimiz ve akrabalarımız olarak gördüğümüz ülkelerle ilişkilerimize ayrıcalıklı bir önem veriyoruz'' diyen Erdoğan, Türkiye'nin kalkınmasının, huzurunun, refahının aynı zamanda Türk dünyasının huzuru ve refahı anlamına geleceğini, Türkmenistan'ın başarısının Türkiye'nin başarısı olduğunu söyledi.

Türkiye ile Türkmenistan'ın dış ticaret hacminin 700 milyon dolar olduğunu anımsatan Erdoğan, bu rakamı yeterli görmediğini kaydetti. Türk iş adamlarının Türkmenistan'da karşılaştıkları sorunlara da değinen Başbakan Erdoğan, bu sorunlar arasında vize ve araç geçişlerinden alınan yüksek ücretin de bulunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Orta Doğu, Karadeniz ve Avrupa arasında enerji koridoru oluşturan, Karadeniz ile Orta Doğu'daki petrol ve doğalgazın batı ülkelerine taşınmasında Türkiye'nin en güvenilir güzergah olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Türkiye, bölge ve dünyadaki en stratejik enerji üslerinden biri olacak. Bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'a huzurlarınızda milletim ve şahsım adına teşekkür ediyorum.

Türkmen doğalgazının Hazar boru hattı ile geçişinin sağlanmasının, Türkmenistan ve Türkiye'yi daha etkin bir konuma getireceğine inanıyorum. Her iki ülkeyi daha aydınlık ve müreffeh bir gelecek bekliyor.'' Başbakan Erdoğan, içinde bulunulan dönemde banka kredilerinde herhangi bir değişimin söz konusu olmadığını belirterek, bu oranın yüzde 2-3 seviyelerinde bulunduğunu, bunun da finansal sektörü etkileyecek bir oran olmadığını kaydetti.

Türkmenistan'ın sanayiden sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Hoca Muhammed Muhammedov da Türkmenistan'da yaklaşık 500 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini, Türk şirketlerin inşaat ve tekstil dışındaki alanlarda da daha fazla faaliyet göstermelerini istedi.

(AA)