kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Antalyalı domates ekmekten vazgeçiyor!

Giriş Saati : 02.10.2008 11:32
Güncelleme : 02.10.2008 16:52
Yeni Haber
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya ile Türkiye arasında yaş meyve sebze ürünlerinde yaşanan zirai ilaç kalıntısı sorunu nedeniyle, Antalyalı üreticinin domates üretiminden kısmen de olsa vazgeçmeye başladığını bildirdi.

AYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı açıklamada, güz dönemi üretimi için erken dikimin ağustos başında başladığını anımsattı. Yaz döneminin sona ermesi ve güz üretiminin de ekim-kasım döneminde başlaması nedeniyle ara dönemde boşluk yaşandığını anlatan Satıcı, şunları kaydetti:

''Güz dönemi için erken dikime ağustos ayında başlayan üretici, ağustos ayında yaşanan sıcaklar nedeniyle olumsuzluk yaşadı. Bunun yanında Rusya ile Türkiye arasında yaş meyve sebzede yaşanan zirai ilaç kalıntısı sorununun çözülememesi nedeniyle üretici kısmen de olsa domates üretiminden başka tür sebzelere kaydı. Köylerde ve zirai ilaç bayileriyle yaptığımız görüşmelerde, üreticinin, domates yerine marul üretimine ağırlık verdiği ortaya çıktı. Rusya krizinin çözülememesi nedeniyle tedirgin olan üretici daha fazla zarar etmemek için domatesten vazgeçiyor. Üreticide domatesten lokal bir kaçış gözlemleniyor.''

Ekim-Kasım döneminde, aşırı soğukların yaşandığı 5-6 haftalık dönemlerde başta Balkan ülkeleri ve Rusya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde domates talebinin arttığına dikkati çeken Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ekim-kasım ayında üretim boşluğu yaşanması nedeniyle hem iç hem de dış pazarda domatese büyük talep oluyor. Üreticiye, sonbahar ve kış döneminde Avrupa'da, Balkanlarda büyük talep olduğunu söyledik. Üreticiye (Kaliteli ürünün sigortası ihracatçı) dedik. Yeter ki üretici kaliteli üretim yapsın. Kış döneminde domates hem iç hem de dış pazarda iyi kazandıracak. Üretici endişelenmesin. Yeterli ve kaliteli ürün yapmaya devam etsinler.''

"ASIL SORUN GÜBRE VE AKARYAKIT FİYATLARI"
Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu da, Rusya krizinin eninde sonunda çözüleceğini belirterek, ''Asıl sorun gübre ve akaryakıt fiyatları'' dedi.

Asıl krizin Rusya olmadığını anlatan Ordu, gübre ve akaryakıt fiyat artışlarının devam etmesi halinde, üreticinin başta hububat olmak üzere, sebze üretiminden vazgeçeceğini söyledi. Ordu, şöyle konuştu:
''Yakında köylerden kentlere göç başlayacak. Bu da büyük bir sosyal krize yol açacak. Çiftçiye bir an önce gübre ve akaryakıt desteği verilmeli. Rusya krizini şöyle ya da böyle aşabiliriz. Ama gübre konusu başlı başına bir sorun. Gübre ve akaryakıt fiyatlarına çare bulunmazsa üretici başta hububat olmak üzere sebze meyve üretiminden vazgeçecek. Üretim yeterli olmazsa bu kez domates ithal edeceğiz. O zaman da kaos gelecek. Gübreye çözüm getirilmez ise bu iş bitmiştir.''

AA