kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Bayram sofrasında tatlı ve dolma out!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.09.2008
Baştan çıkartıcı Şeker Bayramı ikramlarından, küçük hileler yaparak korunun. Mesela; zeytinyağlı dolma yerine sebze, baklava yerine aşure yiyin.....
Medical Park Fatih Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can, sağlıklı bir Şeker Bayramı geçirmek isteyenlere doğru beslenmeye yönelik önerilerde bulundu:

AŞURE TÜKETİN!
* Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine; sütlü tatlıları ve meyve salatalarını tercih edin. Güllaç ve aşure gibi daha hafif tatlıları tüketmeye özen gösterin.

KIZARTMAYIN, HAŞLAYIN!
* Et, tavuk veya balık yemeklerini kızartmak ya da kavurmak yerine; ızgara, fırın ve haşlama tarzında pişirmeyi tercih edin.

SARMA YERİNE SEBZE
* Sofranızda zeytinyağlı dolma ve sarma yerine; zeytinyağlı sebze yemeklerine yer verin.

BÖREK SEBZELİ OLSUN
* Fazla yağlı börekler yerine; bol sebze içeren ve fırında az miktarda sıvı yağla pişmiş börekleri seçin.

'HAYIR' DİYEBİLMELİSİNİZ
* Özellikle kalp ve şeker hastaları, tansiyonu ve mide rahatsızlıkları olan kişiler; yeme-içmelerine daha çok dikkat etmelidir. Yapılan ikramlara 'hayır' demesini bilmeleri gerekir. Hatta, şeker hastaları ara öğünlerini yanlarına almalıdır.

AKŞAM YEMEYİN
* Mutlaka güne hafif bir kahvaltıyla başlayın. Öğlen yemeğini atlamayın. Karnınızı börek, tatlı ve şeker gibi gıdalarla doyurmayın. Sütlü tatlı veya hafif ikramları, daha çok öğlen ile akşam arasındaki vakitte tüketin. Metabolizma hızı ve hareket düzeyi azaldığı için bunları akşam tüketmekten kaçının.

TABAKLARI KÜÇÜLTÜN
* Porsiyonlarınızı küçültün. Bunun en kolay yolu; tatlı veya ana yemek için kullanılan kaselerin en küçük boyunu kullanmaktır. Pasta ve yemek tabakları küçük boy olmalıdır.