kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD 1 günde Hindistan'ı yitirdi umutlar perşembeye kaldı

01.10.2008
700 milyar $'lık plana vize vermeyen ABD Kongresi'nde taraflar perşembe günü tekrar görüşeceği planda tadilat için çalışmaya başladı. Ancak "Plana hayır" pazartesi Dow'a tarihinin en büyük kaybını yaşatırken şirketlerin piyasa değeri 1.2 trilyon $ eridi. Bu, Hindistan ekonomisinin büyüklüğüne eşit..
Korkulan oldu ve ABD Başkanı George Bush'un 700 milyar dolarlık kurtarma planına ABD Kongresi 205'e karşı 228 oyla 'hayır' çıktı. ABD Kongresinin planı yarın tekrar görüşeceğini açıklaması ise pazartesi günü tarihinin en yüksek günlük düşüşünü yaşayan Dow Jones endeksine derin bir nefes aldırdı. Planın yarın tekrar Kongreye geleceği açıklamaları Avrupa borsalarının da güne sert düşüşlerle başlamamasını sağladı. Umutlarını perşembeye bırakan Avrupa borsaları günü yazde 0.3 ile 2.5 arasında değer artışlarıyla tamamladı.

'HAYIR' ALT ÜST ETTİ
Hollanda-Belçika ve Lüksemburg menşeli Fortis'in yüzde 49'unun ve İngiliz Bradford& Bingley'in de tamamının kamulaştırılmalarıyla haftaya tatsız başlayan Avrupa'da önceki gün kapanışta 11 yılın en büyük düşüşleri yaşanmıştı. Londra'da yüzde 5.03'lük düşüş FTSE 100 endeksini 2005'ten bu yana en düşük seviyesine indirdi. Hollanda ve Belçika'da ise yüzde 9'lara varan hasarlar verdi. Tüm bunlara; krizin Avrupa'ya yayılması endişesi ve ABD'de kurtarma planı çıkmayabilir endişeleri neden oldu. Ancak Avrupa borsaları kapandıktan sonra ABD Temsilciler Meclisi'nden gelen 700 milyar dolarlık 'plana hayır' haberi ABD borsalarını allak bullak etti. Dow, kapandığında elektronik ekranda görülen 778.68 puanlık (yüzde 6.98) kayba bakanlar bir tarihe tanıklık ediyordu. ABD'nin diğer önemli endeksleri de aynı durumdaydı. Teknoloji endeksi Nasdaq yüzde 199.61 puan (yüzde 9.14) değer yitirdi. Kayıplar Brezilya'da yüzde 9.4, Arjantin'de yüzde 6.4 oldu. ABD borsalarından birkaç saat sonra açılan Asya borsaları ise genel olarak kayıplarla günü tamamladı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 4.12 ile en büyük düşüşlerinden birini yaşarken G.Kore'de Kospi yüzde 0.6, Tayvan yüzde 3.5 değer yitirdi. Tokyo borsasında Hang Seng endeksi ise yüzde 0.76'lık yükselişle günü tamamladı. Avrupa ise güne küçük çaplı düşüşlerle başlasa da günü artıda tamamladı. Dexia'nın son dakikada kurtarılması bile Avrupa'nın eksiye dönmesini sağlamadı. Yükselişin nedeni ise ABD Temsilciler Meclisi'nin perşembe (yarın) konuyu tekrar görüşeceğine ilişkin açıklamalar. Kapanışta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1.74, Almanya'da Dax endeksi yüzde 0.41, Fransa'da CAC 40 yüzde 2 değer kazandı. Önceki gün ağır yara alan Hollanda ve Belçika borsaları da günü yüzde 2.5 düzeyinde değer artışıyla tamamladı. İMKB ise bu dalgalı günleri Bayramda kapalı olmanın verdiği avantajla giriyor.

1.8 TRİLYON $ BUHAR OLDU
ABD borsaları B planı için çalışmalara başlaması üzerine dün güne yükselişle başladı. 777.68 puan kayıpla tarihinin en büyük günlük düşüşünü (puan olarak) yaşayan Dow Jones ilk bir saatte yüzde 2.4 yükselirken Nasdaq, S&P ve kıtanın diğer borsalarında da yükselişler görüldü. Bu arada yapılan hesablamalara göre dünya borsalarında düşüşün faturası 1.8 trilyon dolar. Kara pazartesi yaşayan ABD borsalarında da işlem gören şirketlerin piyasa değerlerindeki kayıp 1.2 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. ABD'deki bu kayıp Hindistan ekonomisinin büyüklüğüne eşit, neredeyse 2 Türkiye ediyor. Son olarak Euro, dolar karşısında değer kaybetti. Haftaya 1.46'lardan başlayan Euro dolar paritesi dün 1.4472'den başladığı günün sonunda 1.4392 dolara geriledi.
Haberin fotoğrafları