kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Şeker Bayramı detoksunda yediklerinizi 20 kez çiğneyin!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.09.2008
Dr. Aşkın Yüksel, Şeker Bayramı'nda kilo almak istemeyenlere detoks yapmalarını önerdi ve ekledi: Ne yerseniz yiyin, 20 kez çiğneyin. Lokmaları çiğnemek sindirimi kolaylaştırır.....
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Aşkın Yüksel, vücudunuzun değişen ritmini bayram günlerinde şoka uğratmamanız için öneri ve uyarılarda bulundu:

Diyet uygulayın
1-
Oruç tuttuğumuz günlerin geride kalmasıyla tatil fırsatından da yararlanıp, Ramazan'da aldığımız kiloları ve dengesiz beslenme alışkanlığının getirdiği toksinleri atmak amacıyla düzenli bir diyet programına geçmemiz yararlı olacaktır. Bayram dönemini bir dinlenme dönemi olarak kabul edersek, rahatlıkla 1-2 kilo fazlalığı vücudumuzdan atabiliriz.

Bol bol çiğneyin
2-
Türk toplumunda çiğneme alışkanlığı ne yazık ki çok yok. Ama çiğnemek çok önemlidir. Mide ve tükürük enzimlerinin sindirime yardımcı olması amacıyla, ağız içinde bol bol çiğneme yapmak lazım. Bir lokmayı doğru sindirebilmek için yutmadan önce en az 20 kez çiğnemeliyiz. Ne kadar çok çiğnersek o kadar fazla sindirim enzimi salgılanacak ve sindirim sistemi rahatlayacaktır.

Her gün 6 bardak su için!
3-
Hava şartlarının değişimiyle günlük su tüketimi azalır. Tüketilen her sıvı, su niteliğinde değildir. Bu dönemi biraz daha fazla su tüketerek geçirmemiz; hem enfeksiyon riski açısından, hem de vücudumuzun ihtiyacı açısından gereklidir. Vücudun günlük su ihtiyacı 2-3 litredir. Havaların soğumasından dolayı canımız istemiyor diye su içmeyi unutmamalıyız. Günde en az 6 bardak su için.

Gribe dikkat!
4-
Genellikle Ramazan Bayramı'ndan sonra en fazla gördüğümüz hastalıklar grip, soğuk algınlığı veya alerjik vakalardır. Bu dönemde mutlaka öğünlerimizde meyve ve çinko ile beta glukan içeren besinler bulundurmalıyız. Kış mevsimine geçerken yaşanan grip en tehlikeli ve zarar veren virüs olarak bilinmektedir. Gribin nedeni; bağışıklık sisteminin hazırlıksız olarak yakalanmasıdır. Bu sebeple, bayram tatilimizi geçirirken sağlığımızı koruma konusunda da son derece özenli olmalıyız.

Koyu yeşil yiyin
5-
Ramazan ayının ardından değişen beslenme düzenine yeterince dikkat etmezsek, vücudumuz hiç farkına varmadan 2-3 kilo birden alabilir. Hava ve beslenme düzeni değişiminin vücudumuzda çok fazla soruna yol açmaması için özellikle bayram boyunca koyu yeşil renkli sebzeleri bol bol tüketin. Mevsime özel yeşil sebzelerden ve doymuş yağ oranı içeren karbonhidratlardan, bağışıklık sistemimizin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almalıyız.

Yalnızca bir kaşık tatlı yeter
6-
Tatlı ve hamur işinden uzak durmalıyız. Özellikle tatlı tüketimi daha fazla yemeyi çağrıştıracağı için tatlıları çok az miktarlarda yani tadımlık yemeliyiz.

Badem ve fındıkla beslenin
7-
Enfeksiyon riskinden korunmak için C vitamini , çinko ve beta glukan içeren besinlerden faydalanmalıyız. Özellikle 4-5 tane badem ya da fındık tüketimi hem tat duyumuzu doyurabilir, hem de önemli bir antioksidan niteliğindedir.

Kahvaltıya meyve ekleyin
8-
Güne hafif ama doyurucu bir kahvaltıyla başlamak, Şeker Bayramı süresince en önemli nokta olacaktır. Bayram nedeniyle birçok tadı içerecek kalabalık kahvaltı sofraları veya açık büfe kahvaltılarda mümkün olduğu kadar iradeli olmalıyız. Ayrıca bayram sofralarımızda bulundurmaya pek de alışık olmadığımız meyvelere ve sebzelere de, vitamin ihtiyacımız açısından sofralarda mutlaka yer verilmelidir.

İkindide süt için
9-
Yoğun şehir yaşamı nedeniyle, birçoğumuz ara öğünlere yeterince önem vermiyoruz. Unutmayın ki; ne yersek yiyelim tükettikten yaklaşık 2.5 saat sonra sindirimi gerçekleşmiş oluyor ve kan şekerimiz düşmeye başlıyor. Bu nedenle ara öğünlerde mutlaka 1 bardak süt, 1-2 adet bisküvi veya 1 meyve tüketmemiz gerekir.

Günde 6 öğün yemek yiyin
10-
Ara öğünlere yeterince önem verdiğimiz taktirde, ana öğünlerde çok daha tok bir hisle sofradan kalkabiliriz. Bu nedenle günlük besin ihtiyacımızı mutlaka 6 kerede tüketmemiz gerekiyor. Bu da; günde 6 öğün yemek yememizi gerektiriyor.
Haberin fotoğrafları