kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Üçüncü köprünün sembolik anlamı var

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
29.09.2008
Tarihsel blok ile toplum mücadelesinde varoşlar ve Anadolu burjuvazisiyle ilgili yeni kavramlar kullanıyorsunuz. Varoşlar, kavgayı nasıl etkiliyor?
İstanbul varoşları bugün İstiklal Caddesi'nde. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sınıfsal yayılım yoktur. Bunu AKP sağladı. Sistem, AKP'yi kapatamadı. Biliniyor ki; kapatılsaydı kaos çıkardı. Varoşlardaki bu sınıf dışı, alt gelir gruplarını AKP kontrol altında tutuyor.

MERKEZE UZAK
Burada AKP ile burjuvazi arasında ittifaktan söz ediyorsunuz.
Gizli bir ittifak. Türkiye'de bu alt gelir kitlelerini kontrol edecek başka parti yok. AKP bir gecenin içinde çıkmadı. AKP daha kurulmadan önce iktidardaydı. 1994'te yerel seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul, Melih Gökçek'in de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla iktidar oldu. Türkiye'de AKP, aslında hiçbir partiye nasip olmamış şekilde 15 yıldır kesintisiz olarak iktidarını sürdürüyor. Ve yerel yönetimlerde bu sınıf dışı insanları, bu lümpenleri sistemle bütünleştirmek için ekonomik araçlar inşa edildi. Burada AKP'nin pirinç, şeker ve un dağıtması belli çevrelerce çok eleştirildi ama o pirinç o insanlar için hayati önem taşıyor. İşte AKP şimdi bu kitlelerin patlamasını engelleiyor. Önemli bir şey daha var.

Nedir o?
Süleyman Demirel, Boğaziçi Köprüsü'nü, Turgut Özal da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü yaptı. Şimdi AKP'nin iktidarı boyunca üçüncü köprünün yapılması gündemde ama ya yapılmıyor ya da merkeze en uzak noktaya, Sarıyer'e yapılacak.

Ne anlam taşıyor üçüncü köprü?
Demirel ve Özal, bu köprülerle İstanbul'un varoşlarını merkeze taşımak öngörüsünde bulundu. Bu insanların merkeze girmesinde herhangi bir sakınca görmediler.

AKP neden köprüyü inşa etmiyor ya da uzağa yapacak?
Bunun anlamları var. Birincisi, her şeye rağmen varoşları merkezle bütünleştirme projesi bu iktidar tarafından sürdürülüyor. İkincisi bu kitleler kent merkezine giremeyecek kadar yoksul. Bu nedenle merkezle doğrudan ilişki kurmasına gerek yok. Çünkü yerel yönetimlerin uyguladığı ekonomik ve idari politikaların sonunda varoşlarda kendilerine ait bir dünya kurdular.