kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

En iyi ramazan tatlısı hurma

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
28.09.2008
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, bayramda fazla şeker almanın sağlığı bozacağını belirtti. Akören, "Fazla şeker tansiyonu yükseltir ve damarların yapısını bozar. Ayrıca, kan şekerini aniden yükseltir ve aniden de düşürür" dedi.

Şekere dikkat edin!
Ramazan yani Şeker Bayramı'nın her ziyarette genellikle bol bol şeker ve tatlı tüketilen bir bayram olduğuna dikkat çeken Akören, fazla şeker alımının sağlığı bozabileceğini dile getirdi. Bayramda hamurlu tatlılar, pastalar, baklavalar, börekler ve çikolataların ikram edildiğini belirten Zehra Akören, bu ikramların sağlığımızı nasıl bozduğunu şöyle anlattı: "Uzun bir açlık döneminden çıktıktan sonra dinlenmiş olan bir mideye fazla karbonhidrat yüklenmesi kan şekerinin aniden yükselmesine neden olur. Aniden yükselen kan şekeri, aniden düşer. Bu da; halsizliğe, isteksizliğe ve hızlı kilo alımına neden olur. Tansiyonda da değişiklikler yapar çünkü fazla şeker damarlarda oksitlenmeye yol açar. Damarların yapısını bozar. Fazla şekerin vücuda hiçbir yararı yoktur, sadece enerji verir. Fazla enerji de, vücudumuzda kilo olarak depolanır."

Sütlü tatlıyı seçin!
Kabızlığa karşı lif oranı yüksek gıdaları öneren Diyetisyen Akören, şöyle devam etti: "Bayramda bol su tüketilmeli, kahve gibi kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Hamurlu tatlılar ve şeker yerine daha hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Mesela şeker yerine; yüzde 70-80 kakao oranlı çikolata, sütlü tatlılar ya da hurma tüketilebilir."