kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Gribal enfeksiyonlar kalp krizini tetikliyor

24.09.2008
Bilinen bir kalp hastalığı olan insanların gribe yakalandıklarında kalp krizinden ölme riski yüksektir. Çünkü grip, damarlarında tıkanmaya yol açmakta ve bu durum kalbi olumsuz etkilemektedir. Her yıl düzenli yaptırılan grip aşısı, kalp krizlerine karşı koruyucu bir özellik taşımaktadır. Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Erhan Babalık, grip aşısı yaptırmanın kalp krizini önlemedeki etkisi hakkında bilgi verdi:

KIŞA DİKKAT EDİN!
* Grip, kalp sağlığını ve kalp krizini nasıl etkiler?
Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ortaya çıkışında mevsimsel farklılıklar da rol oynar. Bu tür ölümler, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak özellikle kış aylarında artar. Üst solunum yolları enfeksiyonlarının çoğundan grip virüsü olarak bilinen 'influenza' sorumludur. Grip virüsü alan kişide, buna karşı doğal bir savunma yanıtı ortaya çıkar. Bu da; iltihabi yangıdır. Grip aşısı yapıldığında grip ataklarının önlenmesi sayesinde bu yangı artışı oluşmamakta ve kalp hastalığı olan kişiler kalp krizi riskinden korunmaktadır.

* Kışa girerken havaların soğuması ile birlikte kalp krizi riskini tetikleyen en önemli faktör nedir?
Soğuk havada enerji ihtiyacı artar ve kişiler bu nedenle aşırı yağlı yemek yeme ya da az hareket etme gibi davranışlar gösterir. Bu da; kilo alımına neden olur ve kan dolaşımını bozar. Kış aylarında artan hava kirliliği ile birlikte kapalı ortamlarda sigara içimi ve bu mekanlarda bulunma da, kalp krizi riskini büyük ölçüde artırır. Özellikle kalp hastalarının soğuk havalarda dışarı çıkmaları tehlikelidir. Çünkü soğuğun damar büzücü etkisi vardır. Bu etki, kalp krizine yol açabilir.

ZATÜRREE KRİZİ
* Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve gribin kalp krizi üzerindeki etkileri nelerdir?
Kalp krizi veya inme geçiren hastaların çoğunun kriz öncesi bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikleri dikkat çekmektedir. Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 35'inde, kalp krizi öncesi grip öyküsü bulunmaktadır. Zatürree de, kalp hastalarını tehdit eder ve kalp yetmezliklerine neden olur. Bu hastalık, solunum yolu ve damar hastalıklarına bağlı ölümlere yol açar.