kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Yeni bir aşı hipertansiyona 'DUR' diyebilir

25.09.2008
Sadece yüksek tansiyondan şikayetçi olan değil, tansiyonunu düşürmek için her gün ilaç almayı hatırlamak durumunda olan her üç Amerikalı'dan biri için çare; tıbbın ufkunda. Yapılan ufak çaplı bir araştırmada olağanüstü başarılı sonuçlar veren benzersiz bir aşı, sizi her sabah ilaç içme zahmetinden kurtarabilir. Birkaç ayda bir doz tekrarlanmak suretiyle uygulanacak bu aşı; hafif ve orta şiddette hipertansiyon ile savaşan hastaları zafere götürecek.

SİZE İĞNE YAPARIZ!
Bu arada, giderek bu savaşı zaten kazanıyoruz. Her yıl kalp krizi sonucu gerçekleşebilecek 800 binden fazla ölümün üçte biri, yüksek tansiyonu kontrole alma suretiyle engelleniyor. Fakat bundan daha iyisini yapabiliriz: Hipertansiyon hastalarının yüzde 35'inden daha azı, tansiyonlarını kontrol altına almış durumda. Hatta maalesef hastaların yüzde 40'ı ilaç masraflarını sigortaları karşıladığı halde reçeteleri kullanmadan çöpe atıyor! İşte bu yüzden bu aşıyı geliştirmek artık doktorlar için şart hale gelmişti: "İlaçları almıyor musunuz? O zaman biz de size iğne yaparız!"

YAN ETKİSİ GRİP GİBİ
Aşı güvenlik testini de geçti. Yan etkileri incelendiğinde, bunların herhangi bir aşının yol açtığı yan etkilerden bir farkı olmadığı; aşı yapılan yerin biraz şişmesi ve/veya geçici hafif gribe benzer birkaç belirtiden fazlası gözlenmedi. Aşı; 'Angiotensin II' denilen ve kan damarlarını daraltarak hipertansiyona sebep olan moleküle karşı savaşıyor. İsviçreli Cytos Biyoteknoloji adlı bir şirket, hipertansiyon aşısını, işte bu molekülü virüs şeklindeki bir partikül ile birleştirerek; onu korkutucu bir kurt kılığına sokarak yarattı. Aşı uygulandığında bu 'sahte virüs kıyafeti' giydirilmiş partikül, vücudun bağışıklık sistemini kandırarak kendine -ve dolayısıyla kan dolaşımında gezinen diğer Angiotensin II moleküllerine- saldırmasını sağlıyor.

7'YE 4'E DÜŞÜRÜN!
Deneklere üç ay boyunca çeşitli dozda aşılar yapıldı veya 'plasebo' (yalancı aşı) uygulandı. En yüksek dozda aşı alanların, günlük ölçülen en yüksek tansiyonlarında (sistolik değer) 5.6 mm Hg, en düşük tansiyonlarında (diastolik değer) da 2.8 mm Hg düşüş gözlemlendi. Bu rakamlar kulağa çok gelmeyebilir ama sağlıklı yaşam kapısının en önemli anahtarı budur: En yüksek değeri 7 puan, en düşük değeri 4 puan düşürün ve gerçek yaşınızı 2 yıl daha geriye atın! Daha da iyisi: Bu deneyler kalp krizinin en çok görüldüğü riskli saatlerde çok daha etkileyici sonuçlar verdi. En yüksek dozun uygulandığı gruptaki hastaların en yüksek tansiyon değerleri, 'yalancı aşı' uygulanan hastalarınkinden 25 puan, en düşük tansiyon değerleri ise 13 puan daha düşük çıktı. Bu oldukça önemli bir farktı. Aşı, birçok hipertansiyon ilacı tarafından tetiklenen ve böbrek yetmezliği ile bağlantılı olan belalı 'renin' enzimi miktarında da son derece minimal bir artışa yol açmıştı.